Svijet     | 22.10.2018. 15:11 |

Francuski negator holokausta Robert Faurrison preminuo u 89. godini

FENA Internet

LYON, 22. oktobra (FENA) - Robert Faurisson, bivši francuski akademik koji je bio osuđivan nekoliko puta zbog tvrdnji da nije bilo sistematskih masovnih ubistava Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, preminuo je u svom rodnom gradu Vichyju u centralnoj Francuskoj u 89. godini, saopćila je u ponedjeljak njegova sestra.

Faurrison, rodom iz Britanije, bio je žestoki pristralica maršala Phlippa Petaina, čelnika iz Vichyja koji je kolaborirao s nacističkim okupatorma zemlje tokom Drugog svjetskog rata.

- On se upravo vratio iz Engleske kada se onesvijestio u predsoblju svoje kuće u Vichyju u nedjelju navečer - izjavila je njegova sestra Yvonne Schleiter za AFP.

Bivši profesor francuske književnosti na univerzitetu u Lyonu je tvrdio da su gasne komore u Auschwitzu bile "najveća laž 20. stoljeća", navodeći da su deportovani Jevreji umirali od bolesti i pothranjenosti. 

On je također doveo u pitanje autentičnost dnevnika Anne Frank, holandske djevojčice koja je uspjela da se godinama s porodicom krije od nacista da bi na kraju bili zarobljeni i poslani u koncentracioni logor.

Nakon što je Francuska u 1990. godini usvojila zakon koji kriminalizira negiranje holokausta, Faurrison je u više navrata bio suđen i novčano kažnjavan zbog svog pisanja. Titula akademika oduzeta mu je 1991.

Francuska istoričarka Valerie Igounet, koja je napisala knjigu o njemu, nazvala ga je "antisemitskim falsifikatorom" koji je "žudio za skandalima".

- On nikada nije prestao primjenjivati metode tumačenja i čitanja istorijskih dokumenata s potpuno kontradiktornom i nenaučnom metodom - kazala je.

U 2012. Faurrison je primio nagradu od ondašnjeg iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada zbog njegove "hrabrosti, otpora i borbenog duha" u osporavanju holokausta.

On je u 2008. postao blizak s francuskim komičarem i političkim aktivistom Dieudonneom, koji je također bio osuđen za svoje antisemitske uvrede.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!