Sport     | 22.10.2018. 16:59 |

Godinjak: Većina borilišta spremna za EYOF, čekamo još ledene plohe (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) – Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u sastavu Jozef Liba, Peter Brull i Florin Misca, posjetila je Sarajevo gdje je sagledala trenutni stadij organizacije zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF), koji će u februaru naredne godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

O detaljima organizacije EYOF-a komisiju su detaljnije upoznali direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak, potpredsjednik Olimpijskog komitata BiH (OKBiH) Izet Rađo, te predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka sa zvaničnicima EOK-a, Godinjak je na konferecniji za medije kazao da je organizacija EYOF-a na dobrom putu, da su najvažnija infrastrukturna pitanja iza organizatora, te da su trenutno jedine brige tenderske procedure za ledene plohe.

- U toku su radovi na Dvorištima za potrebe održavanja takmičenja u biatlonu, dok su u završnoj fazi tenderske procedure za nabavku dvije ledene plohe za sarajevsku Skenderiju i dvoranu Peki na Palama. Još uvijek smo malo zabrinuti kada ćemo imati te dvije plohe. Ostala borilišta su već sada u potpunosti spremna za takmičenja – izjavio je Godinjak.

Direktor EYOF-a naglašava da će zimska olimpijada mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu najvjerovatnije biti najmasovnija u historiji tog takmičenja, s obzirom da je učešće već potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija, što je značajno više od dosadašnjeg očekivanja organizatora.

Dodaje da finansije još uvijek nisu u potpunosti zaokružene, odnosno da još uvijek nisu sva sredstva namijenjena organizaciji takmičenja operativna.

- Odnosi se na jedan dio sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH, ali mislim da je u pitanju kašnjenje administrativne naravi, te da će do kraja ove ili najkasnije do naredne sedmice ta sredstva biti prebačena. Vlada Kantona Sarajevo također treba da nam prebaci 700.000 KM, a Vlada Republike Srpske treba da prebaci 1,500.000 KM za organizacioni dio takmičenja – objasnio je Godinjak.

Potpredsjednik OKBiH Izet Rađi ističe da su u krovnoj olimpijskog organizaciji BiH veoma sretni što će BiH u februaru postati jedan od olimpijskih centara Evrope koji će poslati lijepe slike.

- Radujmo se jer dolazi nešto što će nam pobuditi memorije i podsjetiti nas da je Sarajevo olimpijski grad, te da na ovaj način vraćamo olimpijski duh – kazao je Rađo.

Predstavnici EOK-a će ponovo posjetiti Sarajevo za dvije do tri sedmice, kada će pregledati borilišta, te sagledati infrastrukturne i organizacijske radove na zimskoj olimpijadi mladih.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2247

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iG4t3c0GblkskVgqKV5arDI-saOE8NPy?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bišćanka Hana Piralić sedmim mjestom na EYOF-u potvrdila kvalitet (VIDEO)

EYOF - Ubjedljiva pobjeda hokejaša Rusije nad Švicarskom

EYOF - Austrijancu Strumu zlato u slalomu, Kunovac 38.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo