Ekonomija     | 23.10.2018. 13:35 |

Projekt od 22 miliona eura za bolju integraciju obnovljivih izvora energije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Što bolja intergacija obnovljivih izvora energije (OIE) na širem geografskom području, cilj je velikog međunarodnog projeketa koji se trenutno odvija na području jugoistočne Evrope - istaknuto je danas u Sarajevu na panelu u okviru konferencije posvećene elektroenergetskom sektoru.

Projekt uključuje osam prenosnih kompanija od Slovenije do Makedonije, Bugarske, Grčke i Rumunije, a čiji je cilj da se u okviru četverogodišnjeg demonstracionog i istraživačkog programa sagledaju mogućnosti saradnje između prenosnih kompanija u ovom regionu.

-Projekt traje četiri godine, budžet je 22 miliona eura i to je jedan od najvećih projekata u Evropi trenutno u ovoj oblasti. Obuhvatio je značajan broj prenosnih mreža, odnosno operatora prenosnih sistema u regionu koji će pokušati da unaprijede ne samo rad tih mreža, nego i da daju primjer kako međunarodna saradnja na širem regionalnom nivou može da doprinese boljem radu prenosnog sistema cijele Evrope - izjavio je tehnički menadžer projekta i profesor na Universitu Manchester Jovica Milanović.     

Koncepcija projekta je da se omogući što veća i ekonomski isplativija intergacija obnovljivih izvora energije (vjetra, sunca) i da se u tom smislu koriste uskladištenja energije i upravljanje potrošnjom kako bi se omogućio prenos jeftnije i ekološki prihvatljivije energije.

Obrad Škrba iz Nezavisnog operatora sistema u BiH (NOS BiH) kazao daje regionalna saradnja u radu svih operatora prenosnog sistema   neophodna, jer svi problemi koji pogađaju jednog operatora, odnosno koji se identifikuju u prenosnoj mreži, ujedno su i problem ostatka regije.

- Suvišno je govoriti da svaka saradnja  na regionlanom, internacionalnom nivou i šire predstavlja benefit za svakog operatora – istakao je Škrba.  

Predsjednik Uprave Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) Mario Gudelj je kazao da postoje veliki potencijali za saradnju, te da kada je riječ o obnovljivim izvorima energije prednječe u regiji.

-Mi u HOPS-u smo u ovom trenutku spojili više od 20 vjetroelektrana što je znatno više u odnosu na druge države u bivšoj Jugoslaviji. Naše iskustvo dijelimo sa svojim susjedima, posebno imajući u vidu da je cijelo područje jugoistočne Evrope energetski povezano, naslonjeni smo jedni na druge i saradnja je  korektna.  Naš posao je povezivanje svih izvora, umrežavanje i mogućnost da ta energije ide bilo gdje u Evropu - dodao je Gudelj.

Generalni direktor Makedonskog operatora prenosnog sistema za električnu energiju (MEPSO) Sašo Vasilevski također je naglasio značaj saradnje u regiji u ovoj oblasti, kao i prihvatanja i primjene evropskih standarda i regulative.

Aleksander Mervar, direktor  ELES-a, sistemskog operatora elektroenergetskog sistema Slovenije, posebno je izdvojio hidropotencijal kada je riječ o obnovljivim izvorima energije u našem regionu. Konferencija je, kako je dodao, dobra prilika i da se razmjene informacije o postignućima u primjeni inovativnih rješenja u elektroenergetskom sektoru.  

Konferencija pod nazivom „2018 IEEE PES ISGT Europe“  ove sedmice u Sarajevu okupila je oko 350 učesnika  iz 38 zemalja svijeta.  

Radi se o osmoj po redu "Innovative Smart Grid Technologies" konferenciji koja je sponzorisana od svjetskog IEEE udruženja i Power & Energy sekcije. 

U sklopu konferencije koja traje do 25. oktobra i koju je organizovao Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, planirane su plenarne sesije, prezentacije naučnih i stručnih radova, tutorijali i workshopi o temi „Smart Grid“ (pametna mreža) što je ključna komponenta energetske strategije EU.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta