Ekonomija     | 23.10.2018. 14:10 |

Sajić: Neke interesne grupe ne žele dogovor u vezi sa potraživanjima od 'Birča'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.oktobra (FENA) – Pravni zastupnici Ukio banke i preduzeća „Pavgord“ iz Foče pozvali su danas na kompromis, odnosno dogovor,  predstavnike „Alumine“ i Fabrike glinice „Birač“ u stečaju kako bi  riješili više od pet godina dug sudski spor u vezi sa postupkom naplate potraživanja od preduzeća iz „Birač grupe“.

Tvrde da su ta potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice "Birač" u stečaju, koja je otkupila fočanska firma "Pavgord", još na snazi i da je "Pavgord" spreman da ih pretvori u kapital "Alumine".

Ističući da im je u interesu da zvorička „Alumina“ nastavi s radom, advokat Aleksandar Sajić, koji uime Ukio banke iz Litvanije i „Pavgorda“ vodi sudske postupke,  na konferenciji za novinare je podsjetio da ukupna potraživanja „Pavgorda“ od preduzeća iz grupacije „Birač“, sa zateznim kamatama, iznose više od 240 miliona KM.

-Osnovna potraživanja su 122 miliona KM, a kada se na ovo dodaju zatezne kamate od 2013. godine, onda dolazimo do cifre koja je viša od 240 miliona KM, s tim da je 'Birač' odgovoran, kao garant, za sva potraživanja. Realno bi bilo da strane u postupku popuste, odnosno da 'Pavgord' bude prihvaćen kao povjerilac, zauzvrat bi ova firma smanjila zahtjeve, a potraživanja bi bila pretvorena u kapital – kazao je Sajić. 

Tvrdi da "neke interesne grupe“ ne žele dogovor, te da ljudi koji trenutno vode „Aluminu“ i stečajni postupak u Fabrici glinice nisu previše zainteresovani da se postigne taj dogovor.

Iako je Vrhovni sud RS-a presudio da su neosnovana potraživanja Ukio banke od „Birča“, Sajić se poziva na drugu presudu Vrhovnog suda RS-a od prije nekoliko dana, kojom su, kaže, priznate presude sudova u Litvaniji, vođene po tužbama kompanija iz „Birač grupe“ protiv više tuženih, uključujući Ukio banku i „Pavgord“.

Tim tužbama su, pojašnjava, firme iz grupacije „Birač“ pokušavale da ponište ugovore kojima su utvrđene obaveze za povezanu firmu „Birač Europe“, a za koje su garantovale sve kompanije iz „Birač grupe“.

I stručni saradnik u Advokatskoj kancelariji „Sajić“, Ognjen Bogdanić, smatra da je presudom Vrhovnog suda RS-a okončan postupak priznanja strane sudske odluke.

-Taj postupak je pravosnažno okončan u korist Ukio banke i 'Pavgorda' i tužbeni zahtjev kojim je traženo da se ugovori o kreditu i prenosu kolaterala proglase ništavim je odbijen u cjelosti. Samim tim osnovna i založna prava su na snazi i ničim nisu dovedena u pitanje. Ovim želimo da stavimo tačku na priču da potraživanje prema 'Birču' i 'Alumini' nije osnovano i mi ćemo i dalje voditi postupke ovdje u RS – najavio je Bogdanić.

Najavili su apelaciju Ustavnom sudu BiH na presudu Vrhovnog suda RS, koji je odbio reviziju litvanske Ukio banke i potvrdio da ova banka neosnovano potražuje sredstva od Fabrike glinice "Birač" Zvornik u stečaju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TIBiH - 'Elektroprivreda RS' nezakonito skriva podatke o poslovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo