Bosna i Hercegovina     | 23.10.2018. 14:47 |

KCUS: Stvoreni uslovi za transplantaciju srca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) najavila je da uskoro počinje primjena kliničkih elektrofizioloških procedura.

- To su metode koje se koriste za rješavanje srčanih aritmija. Dosad su pacijenti iz BIH za te procedure morali ići u druge centre ili van granica naše države - saopćila je Pres KCUS.    

Kako se ističe, naporima menadžmenta KCUS-a te stavljanjem hibridne sale u pogon, u martu ove godine je pokrenut program endovaskularne hirurgije, a krajem maja i operacije hibridne revaskularizacije miokarda.

Kako kaže direktor hirurških disciplina KCUS prof. dr. Dželaludin Junuzović dolaskom novog menadžmenta popravljena je hibridna sala i stavljena u funkciju početkom ove godine.

- Odtada se počinju raditi endovaskularne procedure o čemu smo obavijestili javnost. Krajem maja u hibridnoj sali se počela raditi hibridna revaskularizacija srca. U ovom momentu su stvorene pretpostavke za pokretanje elektofizoloških procedura. Nakon što smo uveli 16 operativnih procedura, sad radimo na pripremi i uvođenju još 12 novih - istakao je prof. dr. Junuzović.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermira Granova hibridna sala nije radila u maksimalnom kapacitetu.

Ističe da se na KCUS preciznije može procijeniti stanje miokarda i veličina lezije uz pomoć SPECT-a, što dosada nije bio slučaj.

- Nakon što smo uradili iskorake vezane klasični i minimalno-invazivni operativni program, završene su sve radnje i preduslovi na nivou KCUS da se krene s tretmanom grupe pacijenata koji boluju od end stage heart failura. Kod tih pacijenata ćemo biti u mogućnosti ponuditi ugradnju aparata s dugotrajnom mehaničkom potporom (assist device) kao i transplantaciju srca u sklopu transplant programa - poručio je doc. dr. Granov.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo