Bosna i Hercegovina     | 23.10.2018. 16:42 |

Zatraženo prenošenje suđenja Slavici Injac u Banjaluku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine odbrana optužene za organizovani kriminal iz predmeta "Bobar banka" Slavice Injac zatražila je da se predmet protiv njihove branjenice ustupi nadležnom sudu u mjestu počinjenja, dok se tome Tužilaštvo BiH usprotivilo.

Razmatrana je mogućnost prenosa vođenja postupka protiv Injac na nadležni sud. Odbrana je istakla da bi se postupak protiv Injac trebao ustupiti nadležnom sudu zbog bolesti optužene, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem vještaka.

Tužilaštvo se usprotivilo prenosu nadležnosti, pojasnivši da ne prigovara nalazu i mišljenju vještaka, no istaklo je kako smatra da organska oboljenja ne mogu biti od uticaja na vođenje postupka, odnosno da će optužena, kada mora, biti odsutna zbog dijagnostičkih procedura.

Kada je u pitanju "osjećaj nemira i nespokoja zbog postupka" koji se vodi, tužilac Mirza Hukeljić je naveo da svaki postupak to nosi, bez obzira o kojem sudu se radi.

- To ne predstavlja posebno važan razlog za prenošenje nadležnosti - rekao je Hukeljić.

Predsjedavajući sudija Goran Radević je istakao da je ranije ovog mjeseca Vijeće prihvatilo nalaz vještaka, te imajući u vidu zdravstveno stanje optužene razdvojilo postupak protiv nje iz predmeta “Bobar banka”.

On je kazao da se i optužena, koja danas zbog teškog zdravstvenog stanja nije prisustvovala ročištu, podneskom obratila Sudu da je saglasna da se prenese vođenje postupka na nadležni sud. U ovom slučaju, kako je rekao sudija Radević, to bi bio Okružni sud u Banjoj Luci.

Injac je optužena za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u predmetu “Bobar banka”, skupa s Darkom Jeremićem i još 14 osoba.

Injac optužnica tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, bila član zločinačkog udruženja i da nije vršila svoje dužnosti. U optužnici se navodi da je Injac još od jula 2009. bila svjesna da “Bobar banka” ima veliko izlaganje kreditnom riziku prema grupi povezanih lica jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja “Bobar banke”.

Državni sud ranije je donio odluku da se bivšem članu Nadzornog odbora “Bobar banke” Dragi Đukanoviću sudi u Bijeljini i da se njegov postupak odvoji od onoga koji se vodi pred Sudom BiH.

Optužnica tereti Jeremića, Petra Cacanovića, Anu Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonju Kurtum, Sašu Tomića, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežanu Vujnić, Dragicu Tomić, Gorana Ignjatovića, Paju Panića i Jefu Bošković za organizovani kriminal, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Jeremić se još tereti i za pranje novca.

Terete se da su ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem “Bobar banke” u Bijeljini, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama “Bobar” grupacije. Naplata kredita, prema navodima optužnice, realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Suđenje Jeremiću i drugima je počelo u julu 2017. godine.

Odluku po ovom pitanju Vijeće će donijeti u najkraćem roku, prenosi BIRN.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo