Bosna i Hercegovina     | 23.10.2018. 16:41 |

Policajci zeničke studente softverskog inžinjerstva upoznali o cyber kriminalu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. oktobar (FENA) – Studenti novootvorenog Odsjeka za softversko inžinjerstvo Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici imali su danas priliku odslušati neobavezno predavanje o cyber sigurnosti, a koje su za njih pripremili pripadnici Odsjeka za informatiku Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Uprava policije MUP-a ZDK, kako je istakao načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a ZDK Esnaf Buza, tokom oktobra provodi kampanju o preventivnom načinu i mjerama za suzbijanje posljedica cyber kriminala.

-U tome su nam posebno značajne učenička, odnosno studentska populacija, s obzirom da su studentni jedni od najčešćih konzumenata ove vrste komunikacije. Nama je zadovoljstvo da imamo s nekim podijeliti svoja iskustva i saznanja, da imamo s kime proširiti saradnju i u narednom periodu, posebno onim koji će se tehnički baviti ovom oblašću - kazao je Buza.

On je istakao kako će softverski inžinjeri morati kreirati zaštićene softvere, zbog čega bi im ovakva predavanja trebala biti od velike koristi.

Dekan Politefničkog fakulteta Sabahudin Jašarević kazao je da nakon manje od mjesec dana predavanja na novom odsjeku, svoje studente žele upoznati i sa širinom koja ih očekuje u njihovim budućim aktivnostima, odnosno radu.

-Iako se smatra da je Odsjek za softversko inžinjerstvo čisto programiranje, to obuhvata puno više od čistog programiranja. Mi smo iskoristili ovu akciju MUP-a ZDK da mladim kolegama, koje sutra čeka posao i u toj oblasti, prezentuju svoja saznanja i način rada - kazao je Jašarević.

Najavio je da će i u narednom periodu pokušavati organizirati ovakva "popularna predavanja“, kako bi studenti tokom studija mogli proširiti svoje vidike.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završena regionalna konferencija o cyber sigurnosti 'CSEC Connect 2024'

Uspješno završena prva Zimska škola Cyber sigurnosti

'Zimska škola Cyber sigurnosti' od 23. do 25. januara u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'