Ekonomija     | 24.10.2018. 11:59 |

Otvorena konferencija 'Sfera 2018'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 24. listopada (FENA) - U Mostaru je u srijedu otvorena dvodnevna konferencija "Sfera 2018: Tehnologija, materijalizacija i sistemi za krovove" na kojoj će se govorit o tehnološkim dostignućima i inovacijama u proizvodnji sustava izrade krovova, suvremenim načinima ugradnje i montaže, osnovnim svojstvima supstanci u sustavima, sigurnosnim sustavima, recikliranim materijalima, održivom gradnjom, obnovljenim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te legislativama i propisima.

Konferenciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, a nazočnima su se obratili i rektor Univerziteta ''Džemal Bijedić'' Mostar dr. sc. Elvir Zlomušica, kao i savjetnica federalne ministrice obrazovanje i znanosti Sanela Kuko.

Na početku konferenciji istaknuta je važnost povezivanja realnoga sektora sa znanstvenim i visokoškolskim institucijama, kao i značaj praćenja trendova u oblasti graditeljstva.

Po riječima Elvire Drežnjak, glasnogovornice kompanije Sfera d.o.o. Mostar, konferencija je okupila oko 400 sudionika iz Hrvatske, Srbije i BiH.

- Konferencija je regionalnog karaktera i njezin cilj je okupiti struku i znanost, te im ponuditi mogućnost razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, te uspostavljanje međunarodne i domaće suradnje - kazala je Drežnjak.

Dario Henezi iz Tvornice kamene vune Knauf Insulation iz Hrvatske istaknuo je kako ovakvi skupovi omogućuju razmjenu informacija i suradnju s budućim partnerima u graditeljstvu.

Upozorio je kako graditeljstvo nije dovoljno prepoznato u vladinim politikama i programima, dodavši kako se zemljama u regiji otvaraju velike šanse za povlačenje novaca iz Europske unije, ali problem predstavlja nedovoljni ljudski i materijalni kapaciteti domaćih tvrtki.

U okviru ovogodišnje konferencije "Sfera 2018" predavanja će održati neki od najboljih stručnjaka iz domene arhitekture: Tomislav Ćurković, Arhitektonski studio ''Dva arhitekta'' Zagreb; Krsto Radovanović, ModeLart arhitekti studio za prostorni dizajn Novi Sad; Dujmo Žižić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Split; Nihad Harbaš, Tehnički ekspert za WB GEFF; Amira Salihbegović, Arhitektonski fakultet Sarajevo; Jasmina Katica, Federalno ministarstvo prostornog uređenja FBiH; Maja Popovac, Građevinski fakultet ''Univerzitet Džemal Bijedić'' Mostar; Miron Ibrahimpašić, IN/OUT Arhitektonski studio d.o.o.; te Merima Šahinagić Isović, Građevinski fakultet ''Univerzitet Džemal Bijedić'' Mostar.

Pored interaktivnih predavanja, dijaloga i debate, gosti će moći posjetiti štandove kompanija koje su sponzori i partneri konferencije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nastavak pozitivnih trendova u građevinskom sektoru Bosne i Hercegovine

Smanjena vrijednost izvršenih građevinskih radova kompanija iz BiH u inostranstvu

U septembru 23,8 posto više građevinskih dozvola nego lani u istom mjesecu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo