Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 14:42 |

I u Federaciji BiH potreban centar za liječenje limfedema

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Udruženje osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke 'Renesansa' upozorilo je i danas, na Svjetski dan borbe protiv raka dojke, da je u Federaciji BiH potrebno uspostaviti centar u kojem bi bilo omogućeno redovno liječenje pacijenata s problemom limfedema (oteknuće tkiva). To je označeno kao dodatni problem pacijenata oboljelih od bilo koje vrste karcinoma.

Specijalistica fizikalne i rehabilitacijske medicine Sabina Sarić godinama se, zajedno s timom, bavi liječenjem i kontrolom limfedema, što je zapravo manifestan otok dijela tijela koji nastaje uslijed poremećaja limfnog sistema.

- Najčešći sekundarni limfedem s kojim se mi suočavamo je onkološki, koji nastaje nakon liječenja raznih tkivnih struktura malignih oboljenja. A najčešći od svih tih onkoloških limfedema jeste onaj koji nastaje nakon liječenja karcinoma dojke. Broj pacijenata koji se nama javljaju za liječenje, sve je veći - naglasila je.

Po svjetskoj statistici taj broj je oko 30 posto. Istraživanja rađena za naše području pokazuju da 49 posto pacijenata (liječenih operativno od karcinoma) ima problem limfedema.     

U današnjem susretu s novinarima praktično je prezentiran tretman lifmedema, a doktorica Sarić pojasnila je da su rezultati bolji ako se s liječenjem počne ranije.  

- Osnivanje centra za limfedem u FBiH značilo bi da nema liste čekanja i da svi pacijenti (u riziku od nastanka limfedema) prođu protokol koji podrazumijeva preveniranje pojavnosti limfedema, liječenje i pravovremenu kontrolu (na vrijeme započetu i praćenu) - naglasila je.

Vera Jukić ima kompresivni rukav s rukavicom, urađen po njenoj mjeri. Ona to nosi svakodnevno, pri tom joj je šaka slobodna da bi mogla obavljati svakodnevne aktivnosti.     

- Pojavio mi se limfedem. Zadovoljna sam liječničkim tretmanom, dosta mi je dobro, ali i dalje se liječim. Nije jednostavno, ali borim se. Važno je imati volju - poručila je.

Zalažu se, rečeno je i danas, za to da se na listi nađu i kompresivni zavoji, te da FBiH dobije centar za liječenje limfedema koji RS već ima.

Predsjednica Udruženja 'Renesansa' Senka Fejzović kaže da imaju neka obećanja, ali da 'sve ide sporo, a pacijenti ne mogu da čekaju'.

- U Federaciji BiH imamo jednu doktoricu i jednog višeg fizioterapeuta koji se bave liječenjem limfedema. Osim s područja Federacije, gravitira im i jedan broj osoba iz Republike Srpske (Lukavica, Pale, Rogatica, Višegrad…..) kojima je bliže doći do Sarajeva nego do Banje Luke - naglasila je.

Limfedem je otok ekstremiteta zbog limfatičke hipoplazije (primarne) ili opstrukcije ili razaranja limfnih žila (sekundarni). Liječi se tjelovježbom, zavojima s gradiranim tlakom, masažama, ponekad i kirurški. Terapijske mjere ublažavaju simptome i usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke (24. oktobar) obilježava se u oktobru - mjesecu borbe protiv karcinoma dojke. Ružičasta trakica je svojevrsni simbol podizanja svijesti o raku dojke.

Članice Udruženja 'Renesansa', osim psihološke potpore oboljelim od karcinoma dojke, putem institucija sistema nastoje i promijeniti razmišljanje o malignim bolestima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lučkin: Spremne zalagati se za ukidanje listi čekanja i novu generaciju lijekova

Sofić: Zdravstvena zaštita žena jedan od prioriteta Ministarstva zdravstva KS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel