Svijet     | 25.10.2018. 18:16 |

Tužilaštvo traži isključivanje Antonettija iz odlučivanja u slučaju Karadžić

FENA Saopćenje

DEN HAAG, 25. oktobra (FENA) - Haški tužioci zatražili su od predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodora Merona da isključi sudiju Jean-Claudea Antonettija iz odlučivanja o zahtjevu odbrane Radovana Karadžića da se iz žalbenog postupka isključe sudije Meron i William Sekule.

Tužilaštvo je od Merona zatražilo da isključi sudiju Antonettija u slučaju da vijeće formirano 17. oktobra odluči da sudija Antonetti ipak ima nadležnost odlučivanja.

U svom podnesku Tužilaštvo navodi da “sudija Antonetti nema nadležnost nad Karadžićevim zahtjevom za isključenje predsjednika Merona i sudije Sekulea”.

Tužilaštvo smatra da su ranije Antonettijeve odluke jasan “stav koji odražava njegovu netrpeljivost prema predsjedniku Meronu”.

- Štaviše, sudija Antonetti ne samo da je voljan nego i odlučan da odlučuje o zahtjevu iako bi bio izuzet od toga po vlastitom ‘Antonettijevom testu’, navodi se u podnesku Tužilaštva, prenosi BIRN BiH.

Predsjednik Mehanizma Meron ranije je formirao petočlano sudijsko vijeće koje će odlučivati o Antonettijevim nadležnostima u ovom slučaju.

Karadžić je ranije zatražio da se sudija Sekule isključi iz žalbenog postupka s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić je u istom podnesku zatražio da predsjednik MMKS-a Meron – koji se ranije povukao iz žalbenog postupka po istom osnovu – ne imenuje svoju zamjenu, kao i da ne imenuje zamjenu za sudiju Sekulea.

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao sudiju Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu.

Karadžić je novi podnesak naslovio na sudiju Jean-Claudea Antonettija.

Sudija Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristrasnosti.

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac” s obzirom da se podnesak odnosio na Merona.

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudija Jean-Claude Antonetti također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”.

Meron je ovaj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan.

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su uložila žalbe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem MMKS Brammertzom

Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom

Odbrana Mladića najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo