Svijet     | 26.10.2018. 19:30 |

Turska traži izručenje 18 osumnjičenih za ubistvo Khashoggija

FENA Internet

ISTANBUL, 26. oktobra (FENA) - Istanbulski tužitelji pripremili su zahtjev za izručenju 18 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija, koje će poslati Saudijskoj Arabiji, objavilo je Ministarstvo pravde Turske, prenosi agencija Reuters.

Tih 18 osoba osumnjičeni su za "ubistvo s predumišljajem, nanošenjem povreda ili mučenjem", tvrdi Ministarstvo pravde Turske. 

Prema Reutersu, viši turski zvaničnik rekao je da će sudski postupak protiv njih biti otvoren za međunarodne posmatrače, kako bi se osigurala transparentnost procesa. 

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno, u sklopu istrage i slučaju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Vladu Saudijske Arabije da osumnjičene vrati u Tursku, kako bi im se moglo suditi.  

- Nema drugog objašnjenja, počinilac je među ovih 18 ljudi, a ako nije, onda će se morati objasniti ko je lokalni saradnik - rekao je.

Turski lider danas je izjavio da Ankara ima još dokumenata i informacija o ubistvu saudijskog novinara, koje će otkriti kada bude pravo vrijeme.

U govoru u Parlamentu u Ankari, on je pozvao Rijad da otkrije ko je dao naredbu za ubistvom Khashoggija, te dodao da će glavni saudijski tužilac u nedjelju posjetiti Istanbul i sastati se sa turskim kolegama u sklopu istrage, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a u četvrtak su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu