Ekonomija     | 27.10.2018. 13:10 |

Crnadak na konferenciji o energetskoj sigurnosti evroazijskog prostora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji o energetskoj sigurnosti evroazijskog prostora, koja je održana 26. i 27. oktobra u Beogradu.

Organizatori su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Fakultet bezbjednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija 'EnergyPact'.

- Ministar Crnadak učestvovao je na Konferenciji u okviru segmenta održanog 27. oktobra, koji je otvorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić - navodi se.

Ministar Crnadak informisao je učesnike Konferencije da je BiH usvojila Okvirnu energetsku strategiju za period do 2035. godine, te da su na taj način stvoreni uslovi za značajnije povlačenje sredstava Evropske unije iz oblasti energetike.

On je naglasio da je Strategija na nivou BiH usvojena nakon što su usvojene strategije na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, te da predstavlja rezultat kompromisa u cilju ostvarivanja efikasnijeg korištenja resursa i energije, uz povećanu odgovornost prema životnoj sredini.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će, nakon usvajanja Strategije, uslijediti veći broj investicija u BiH iz oblasti energetike i apelovao na sveobuhatan i zajednički pristup tom pitanju u regionu, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo