Svijet     | 27.10.2018. 12:57 |

Saudijska Arabija tvrdi da je 'svjetionik pred iranskim mrakom'

FENA Internet

MANAMA, 27. oktobra (FENA) - Saudijska Arabija i njen ključni saveznik Bahrein saopćili su u subotu da zalivske zemlje igraju ključnu ulogu u održanju stabilnosti na Bliskom istoku boreći se protiv iranske "vizije mraka", dok se Rijad suočava s najtežom političkom krizom u decenijama.

Saudijska Arabija ključna je karika regionalnog bloka koji uživa američku podršku i bori se protiv rastućeg iranskog uticaja na Bliskom istoku, ali je ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra izazvalo međunarodno zgražanje i zategnulo odnose Rijada sa Zapadom.  

- Sada se suočavamo s dvije vizije Bliskog istoka. Jedna je (saudijska) vizija svjetla, a druga je (iranska) vizija mraka koja nastoji raširiti regijom sektaške podjele - izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na sigurosnom samitu u Bahreinu.

- Istorija nam govori da svjetlo pobjeđuje mrak, pitanje je samo kako ćemo ga poraziti - kazao je. 

Bahreinski ministar vanjskih poslova, šejh Khalid bin Ahmed Al Khalifa, poručio je skupu da će zalivski blok ostati "stup" regionalne sigurnosti i da će predloženi sigurnosni savez koji okuplja Sjedinjene Države, zalivske zemlje, Jordan i Egipat, biti aktviran u narednoj godini.

Bliskoistočna strateška alijansa (MESA) ima za cilj služiti kao sila odvraćanja Irana i ekstremizma, tvrdi Washington. Postoji, međutim, neizvjesnost kako će alijansa zaživjeti uzimajući u obzir produženi spor između Katara i arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom koje su pokrenule bojkot Dohe u 2017.

Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su trgovinske i putne veze s Katarom u 2017., optužujući ga da podržava njihovog ljutog suparnika Irana i podržava terorizam. Katar negira optužbe i tvrdi da bojkot ugrožava njegov suverenitet, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo