Svijet     | 29.10.2018. 12:52 |

Saudijski državni tužilac sastao se s javnim tužiocem u Istanbulu

FENA Internet

ISTANBUL, 29. oktobra (FENA) - Saudijski državni tužilac koji predvodi istragu ubistva novinara Jamala Khashoggija u ponedjeljak se sastao s javnim tužiocem u Istanbulu, javila je u ponedjeljak turska državna novinska agencija Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Turska cijeni ishod razgovora između dvojice tužilaca.

Anadolija prenosi da će saudijski tužilac obaviti inspekciju saudijskog konzulata u Istanbulu u kome je Khashoggi ubijen prije skoro četiri sedmice.

Ubistvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta i kritičara saudijskog de facto vladara, krunskog princa Mohammeda bin Salmana, izazvalo je međunarodno zgražanje i eskaliralo je u krizu u najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Erdogan je izrazio skepticizam prema saudijskim kontroverznim objašnjenjima ubistva i pozvao kraljevstvo da krivično goni odgovorne, bez obzira kako visoko su rangirani. 

Saudijski javni tužilac Saud Al Mojeb izjavio je da je ubistvo učinjeno s predumišljajem, u suprotnosti s ranijim izjavama da je bilo nenamjerno.

Turski tužioci pripremili su zahtjev za izručenjem iz Saudijske Arabije 18 osumnjičenih koji su uhapšeni u Rijadu u okviru istrage.

Među osumnjičenima je i petnaestočlani sigurnosni tim koji je stigao avionom u Tursku nekoliko sati prije ubistva i koji ga je izveo. Erdogan je izjavio u subotu da je zahtjev predan Saudijskoj Arabiji putem turskog ministarstva pravde. 

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao je da će oni koji stoje iza ubistva biti krivično gonjeni u kraljevstvu.

Turska je saopćila da je podijelila informacije o istrazi s drugim zemljama među kojima su Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska i Rusija, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo