Ekonomija     | 29.10.2018. 13:20 |

Hodžić: Zdravstveno stanje šuma u FBiH nije zadovoljavajuće

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) – Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva (UŠIT) Federacije BiH održalo je danas sastanak s ovlaštenim predstavnicima institucija za šumarstvo  i šumsko privrednih društava FBiH, na kojem je razmatrano zdravstveno stanje šuma, izrada zapreminskih i sortimentskih tablica za vrste drveća, te članstvo u UŠIT-u.

Predsjednik UŠIT-a Refik Hodžić rekao je da zdravstveno stanje šuma u FBiH nije zadovoljavajuće, te da u posljednjih pet godina u pojedinim kantonima postaje zabrinjavajuće.

- Slučajevi ekstremnih suša i požara imali su kao posljedicu pojavu povećanja populacije raznih štetnih insekata, što je izazvalo sušenje velikog broja stabala četinara i lišćara, a zbog čega su urađene obimne sanitarne sječe. Za pet godina posjekli smo 1.700.000 kubnih metara šume, a kada se doda količina koja je doznačena a nije posječena, radi se o oko 2.000.000 kubnih metara. To je veliki problem za pitanje obnova šuma – izjavio je Hodžić.

Dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Mirza Dautbašić naglašava da zdravstveno stanje šuma u FBiH nije toliko loše ako uzmemo za primjer stanja u Hrvatskoj i Sloveniji gdje su prethodnih godina zabilježene velike štete uzrokovane snjegolomima, vjetrolomima i ledolomima, te da u FBiH najveću štetu trenutno uzrokuju potkornjaci - potporodica kukaca iz reda kornjaša.

- Situacija je teška, ali nije kritična. Stanje je isto godinama, a današnji sastanak je organizovan radi prevencije od pogoršanja stanja. Najvažinje je da riješimo situaciju s potkornjacima. Veliki problem predstavlja izostanak monitoringa u oblasti šuma, jer mi smo jedina država u regionu koja to nema, a bili smo najbolji u monitoringu za vrijeme bivše Jugoslavije – objašnjava Dautbašić.

Dodaje da problema s potkornjacima u urbanim sredinama nema, te da postoji inicijativa da se putem preduzeća uspostavi dijagnostička služba koja bi reagovala na bilo kakvu promjenu u šumarstvu.

Na sastanku je istaknuto da su zapreminske i sortimentske tablice zastarjele jer su izrađene 1970. godine, te je istaknuta potreba za izradu novih, savremenih tablica koje ispunjavaju evropske stanarde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu