Ekonomija     | 29.10.2018. 13:47 |

Potpisan ugovor za obnovu tri školska objekta u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - U okviru Projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini", koji u Federaciji BiH implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem kreditnih sredstava Svjetske banke, tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobit će novo ruho, zahvaljujući mjerama energetske efikasnosti.

Tim povodom danas je potpisan ugovor između federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark doo i ZT Tehnozaštita doo, koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo više od 1.250.000 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama JU "Srednja elektrotehnička škola", JU "Peta osnovna škola" Ilidža te JU OŠ "Izet Šabić" Sarajevo će biti realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

- Uspješna suradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju - izjavio je ministar Martić.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.

Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su proračunom Federacije BiH za 2018. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a razgovarali o saradnji na projektima energetske efikasnosti

Dijagnostički aneks SKB-a Mostar energetski obnovljen u skladu sa svjetskim standardima

Nedić: Kroz Strategiju obnove zgrada prednosti za građane i privrednike bit će višestruke u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo