FENA biznis     | 29.10.2018. 14:16 |

Kreativna industrija važna za razvoj regiona

FENA Saopćenje

Razgovor o budućnosti kreativne industrije okupio je vodeća imena iz svijeta marketinga koji posluju u okviru evropskih i američkih McCann agencija. Na dvodnevnom skupu, prvi put održanom u Beogradu, diskutovalo se o izazovima koje pred marketing stavlja ubrzani tehnološki napredak, kao i o uticaju lokalnih kultura na kampanje brendova.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe i domaćin ovog skupa, ističe da je ovo bila prilika za razmjenu iskustava i mišljenja o budućnosti marketinga.

“Susreti ovog tipa su prilika da razgovaramo o daljem napretku agencija, kako na što bolji način da doprinesemo rješavanju poslovnih izazova naših klijenata kao i o razmjeni zaposlenih u okviru McCann agencija. U globalnom društvu, gdje granice ne postoje, brže se povezuju ljudi i dobre ideje koje proizvode rezultate. Kako da budemo najefikasniji česta je tema naših sastanaka, a prvi put o tome se razgovara u Beogradu zbog čega sam ponosan, jer je kreativna industrija izuzetno važna za privredu Srbije i regiona”, rekao je Srđan Šaper.

Nannette Dufour, President, Global Clients & Business Leadership McCann Worldgroup, navodi da je velika prednost biti dio jedne velike globalne porodice agencija kao što je McCann.

“Mi smo globalna mreža, povezani smo i dosta učimo jedni od drugih. Znanje stečeno na jednom mjestu prenosimo na sve naše agencije. Zato smo važni i za globalne brendove, jer je njima neophodna naša povezanost i znanje sa mnogo različitih tržišta. Potrošači traže lokalni pristup. Ako razumjete lokalnu kulturu i ulogu brenda za koji radite, onda možete praviti efektivne marketinške kampanje koje daju rezultate. Morate imati lokalni uvid i globalnu širinu”, zaključuje Dufour.

Mark Lund, CEO of McCann Worldgroup UK, ističe da lokalni pristup i lokalno znanje postaju sve značajniji i da globalni brendovi konstantno razmišljaju o tome kako da svoju poruku učine dovoljno vidljivom na lokalnim tržištima.

“Mnogo toga se promijenilo. Broj kanala i načina kojima možete da pristupite potrošačima   višestruko se povećao zahvaljujući društvenim mrežama i digitalizaciji. Sve je mnogo brže i kompleksnije nego ranije. Ipak na kraju, ideja je ono što se nije promijenilo i što se nikada neće promijeniti. Morate imati dobru ideju. Dobra ideja je ostala ključ uspjeha”, naveo je Lund.

Kada sе govori o budućnosti marketinga, dodaje Lund, jasno je da postajemo informisaniji jer živimo u doba podataka, ali da je potrebno znanje i snaga da se ti podaci obrade.

“Mislim da će podaci ojačati, a ne zamijeniti ljudsku empatiju i kreativnost. Brendovi su nam važni jer predstavljaju set vrijednosti koje želimo da dijelimo i učinimo ih dijelom našeg života. Dobar marketing se ogleda kroz dizajn, slikovitost i pričanje priče. To su suštinski ljudske vještine. Kreativnost će i dalje biti u centru onoga čime se mi bavimo”, ističe Lund.

I&F McCann Grupa je ovim pokazala da je naš region važna tačka u svjetskom marketingu i da su i poslovni izazovi isti, bez obzira na kojem tržištu kompanije posluju. 

 

Kontakt informacije:

McCANN Sarajevo

Ul. Zmaja od Bosne

71.000 Sarajevo

BiH

T +387 33 267 110 
F +387 33 267 121

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Idealan ljetni obrok ili užina: Dukat SenSia Snack sa brusnicom, žitaricama i ch

Nova ulaganja u BiH iz Lactalis grupe: novih 3,5 miliona KM za Lactalis BH

Frenkie poziva: „Završi pjesmu i snimamo zajedno spot“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'