Bosna i Hercegovina     | 29.10.2018. 16:39 |

Bh. škole u promoviranju univerzalnih etičkih vrijednosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Transkulturna, psihosocijalna, obrazovna (TPO) Fondacija organizirala je danas konferenciju na kojoj se okupilo više od 250 nastavnika kako bi razgovarali o pozitivnim primjerima univerzalnih etičkih vrijednosti realiziranih u okviru inicijative "Etičnost, tolerancija, otvorenost i solidarnost" - ETOS.

ETOS inicijativa nastoji kreirati inkluzivan prostor za dijalog i kritičko promišljanje, ali i integrirati koncept globalne etike s temeljnim načelima ljudskosti i uzajamnosti, koja su dostatan etički okvir za uvažavanje digniteta svake osobe te odgovornog ponašanja i djelovanja.

Program direktorica TPO Fondacije u okviru koje se realizira ETOS inicijativa Zilka Spahić-Šiljak kazala je Feni da je program bio realiziran u više od 200 škola i sa oko hiljadu nastavnika i pedagoga uz podršku ministarstva obrazovanja i pedagoških zavoda.

Cilj je promovirati globalne etičke vrijednosti u lokalnom konceptu, što je naziv publikacije koja je priređena s 16 nastavnika iz bh. škola kako bi se ukazalo na vrijednosti koje treba njegovati i oko kojih se svi mogu okupiti.

- To nam svima treba, a potom možemo govoriti o lokalnim specifičnostima i kako obogatiti koncept univerzalnih vrijednosti lokalnim praksama poput suživota i uvažavanja različitosti - pojasnila je Spahić-Šiljak.

Govoreći o primjerima koji su danas prezentirani izdvojila je primjer Osnovne škole "Husino" kod Tuzle čiji su učenici sa učiteljicom uradili film u kojem su predstavili svoj rad na promociji univerzalnih etičkih vrijednosti u toj školi iako ne rade u najsjajnijim uvjetima.

- To je proizvod učenika i angažiranost cijelog školskog kolektiva jer je program usmjeren na osnaživanje škole koja će te vrijednosti promovirati, a ne samo pojedinačno nastavnike ili pedagoge, a važno je uključiti i roditelje - dodala je.

Kako je program direktorica TPO Fondacije napomenula, deset škola iz nekoliko bh. gradova prijavilo se za proces certifikacije za ovu inicijativu što znači da će za tri godine implementirati niz aktivnosti koje su u uskoj vezi s promocijom univerzalnih etičkih vrijednosti.

Osam učenika koji su učestvovali na konkursu "Nacrtaj vrijednosti" nagrađeno je danas za likovne radove na kojima su crtali vrijednosti za koje smatraju da su važne u bh. društvu ili one koje nedostaju.

TPO Fondacija ima namjeru nastaviti daljnju edukaciju novih nastavnika, a certificirani treneri koji mogu obavljati edukaciju u školama i lokalnoj zajednici kroz svoje projekte promovirat će ove vrijednosti i moći se umrežiti kroz platformu ETOS inicijative.

Taj projekt povezuje religijske i humanističke svjetonazore, aktivističke i akademske pristupe u radu te povezuje nastavnike humanističkih i socioloških predmeta kao i nastavnike prirodnih nauka jer važno u svaki predmet u školi integrirati ove sadržaje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Afirmacija rodne ravnopravnosti na univerzitetima u BiH i regionu

'Da ti pričam' promovira dobrotu, empatiju, zajedništvo, edukaciju, smijeh

Projekt Živi vrijednosti - Prevencija nasilja među učenicima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana