Svijet     | 30.10.2018. 11:41 |

Sirija optužuje Tursku da ne provodi sporazum o Idlibu

FENA Internet

DAMASK,  30. oktobra (FENA) - Sirijska vlada optužila je  Tursku da ne ispunjava obaveze preuzete sporazumom s Rusijom o stvaranju demilitarizirane zone bez džihadista na sjeverozapadu zemlje, što je suprotno ruskom stavu da Ankara poštuje sporazum.

Sporazum postignut u septembru između Rusije, najmoćnijeg saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turske, koja podržava pobunjenike, zaustavio je ofanzivu vladinih snaga na regiju Idliba pod vlašću pobunjenika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da Ankara ispunjava svoje obaveze u Idlibu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem izjavio je, međutim, u komentarima objavljenim u ponedjeljak navečer kako izgleda da Turska nije voljna da provede sporazum.

- Teroristi su još sa svojim teškim naoružanjem u toj regiji i to je pokazatelj turske nespremnosti da ispuni svoje obaveze - izjavio je Moualem u Damasku, prenosi državna novinska agencija Sana.

Sirijska vlada najavila je osvojiti "svaki pedalj" sirijske teritorije, uključujući i regiju Idliba.

Tursko-ruskim sporazumom uspostavljena je tampon zona koja se proteže do 15 kilometara u pobunjeničku teritoriju i trebala je biti bez teškog naoružanja i džihadista do sredine  oktobra.

Glavna džihadistička grupa na sjeverozapadu, Tahrir al-Sham, pristala je na sporazum s Turskom, iako nije eksplicitno objavila da će ga poštovati.

Idlib i okolne regije posljednja su uporišta pobune protiv Assada.

Turska je uspostavila 12 vojnih pozicija na sjeverozapadu u okviru ranijih sporazuma s Rusijom i Iranom, drugim velikim Assadovim saveznikom.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi svaka velika ofanziva na Idlib izazvala humanitarnu katastrofu. Ta regija je dom za oko tri miliona ljudi, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana