Regija     | 30.10.2018. 15:19 |

Na pravnom fakultetu u Ljubljani obilježeno osnivanje Narodnog vijeća SHS

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. listopada (FENA) - Otkrivanjem spomen-ploče na Pravnom fakultetu uz nazočnost predsjednika države Boruta Pahora u utorak je u Ljubljani obilježena stota obljetnica imenovanja Narodnog vijeća države Slovenaca, Hrvata i Srba do koje je došlo nakon propasti Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Jednomjesečni politički provizorij koji je prethodio kasnijem prisajedinjenju slovenskih i hrvatskih krajeva Kraljevini Srbiji u Državu Srba, Hrvata i Slovenaca pod dinastijom Karađorđević u Sloveniji se smatra jednim od izvorišta današnje državnosti Slovenaca.

Imenovanje Narodne vlade SHS koju je vodio slovenski političar Anton Korošec u zgradi u kojoj je danas Pravni fakultet u Ljubljani važan je za Slovence jer je to zapravo bila prva slovenska vlada, kazao je dekan fakulteta Grega Strban, prenosi Hina.

Država Slovenaca, Hrvata i Srba koja je obuhvaćala dotadašnje dijelove Austrougarske osnovana je 29. listopada 1918. a dan kasnije imenovano je i njeno Narodno vijeće koje je vodio Korošec, pa slovenski povjesničari smatraju da je upravo taj događaj označio početak perioda u kojemu su Slovenci imali priliku samostalno odlučivati o pitanjima svog političkog, kulturnog i gospodarskog razvitka.

Otkrivanju spomen obilježja bili su nazočni i predsjednik države Borut Pahor, te bivši premijer i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Cerar je kazao da važnost obljetnice vidi u tome da se spozna koliko Slovenci mogu ako se na njihovu čelu nađu pametni ljudi, te da je osnivanje Narodnog vijeća SHS prije 100 godina bila važna etapa u stjecanju slovenske državnosti.

"Danas na svjetskom i europskom političkom parketu sjedimo ravnopravno za istim stolom s drugima kad se donose odluke o bitnim pitanjima i naš glas se čuje i uvažava", kazao je Cerar.

Država Slovenaca, Hrvata i Srba (Država SHS) proglašena je 29. listopada 1918., istodobno kada je Hrvatski sabor raskinuo sve državno-pravne veze s Austro-Ugarskom.

Nova je država nastala od ozemlja bivše Austro-Ugarske na kojima su živjeli južnoslavenski narodi. Na čelu države se nalazilo Narodno vijeće SHS, na čijem se čelu nalazio slovenski političar Anton Korošec, dok su potpredsjednici bili Hrvat Ante Pavelić, stariji i Srbin Svetozar Pribićević.

Država SHS bezuspješno je pokušavala od sila Antante zatražiti priznanje. Istodobno su sa srpskom vladom tekli pregovori o njezinu ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom i Crnom Gorom. Ženevskom deklaracijom, 9. listopada 1918., bilo je predviđeno očuvanje Države SHS i Srbije kao zasebnih državnih cjelina i ustroj zajedničke vlade nove države za zajedničke poslove do donošenja ustava, ali je sadržaj ove deklaracije srbijanska vlada uskoro izigrala.

Inicijativu o provođenju ujedinjenja preuzeo je prvak Hrvatsko-srpske koalicije Svetozar Pribićević i težište prenio na Narodno vijeće SHS u Zagrebu, koje je 24. studenog 1918. donijelo odluku o ujedinjenju Države SHS sa Srbijom i Crnom Gorom.

Iako Hrvatski sabor taj akt nije usvojio, dana 1. prosinca 1918. u Beogradu je srpski regent Aleksandar Karađorđević proglasio ujedinjenje i stvaranje Kraljevstva SHS, čime Država SHS prestaje postojati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo