Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 16:24 |

Tuzla - U 2018. godini zbog bruceloze hospitalizitane 34 osobe (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 30. oktobra (FENA) - Bruceloza je zoonozna bolest, zajednička ljudima i životinjama, koja je u Tuzlanskom kantonu, ali i BiH, uprkos mjerama prevencije i programima borbe, prisutna dugi niz godina.

Shodno prijavama novijeg datuma koje je zaprimila Kantonalna veterinarska inspekcija njome su većinom zaražene ovce i koze te goveda u nešto manjem broju.

Veterinarska inspektorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Suada Junuzović- Isović istakla je da je posljednji slučaj bruceloze bio u Gradačcu te da je spriječeno daljnje širenje, ali da je pojava bruceloze ravnomjerno rasprostranjena u cijelom kantonu.

Brucelozom je nerijetko zaraženo i tlo, a aerosolno se prenosi uglavnom, u prostorima sa zaraženim životinjama poput štala. Od nje uglavnom obolijevaju ljudi koji se bave stočarstvom.

Načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog Kliničkog Centra Tuzla Sead Ahmetagić iznio je podatak da je od 1. januara hospitalizirano 34 pacijenta koji su dolazili iz Živinica, Srebrenika, Gračanica, Tuzle, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Kladadnja.   

Trenutno je na Klinici za zarazne bolesti UKC -a Tuzla hospitaliziran jedan oboljeli iz općine Gračanica te jedan iz općine Srebrenik. Iako se radi o ozbiljnom oboljenju u ovoj godini, na ovoj klinici nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od bruceloze.

Ahmetagić je kazao da postoje teški slučajevi s promjenama na mozgu ili srcu koje mogu dovesti do smrtnih ishoda, jer mnogi od njih 'kasno' posjete doktora.

O nezavidnoj situaciji govori i statistički podatak iz 2008. godine kada je zabilježena najveća epidemija bruceloze u FBiH. Prema riječima Ahmetagića tada je zabilježeno 900 oboljelih, čak 222 puta više nego u svih 17 zemalja EU u kojima su te godine evidentirani oboljeli.

Ispitivanje životinja na brucelozu i vakcinisanje protiv nje jedini su način da se to ne ponovi.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2270

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RWC8GIbAsurkHvERoGxzmbrNb4rPw1xo?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana