Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 12:42 |

Nenadić-Cordoba: Podrška OSCE-a radu Ministarstva pravde i uprave KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je redovan koordinirajući sastanak sa direktorom Sektora za ljudska prava pri misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini Ferminom Cordobom kojeg je upoznao o realiziranim i tekućim aktivnostima Ministarstva pravde i uprave KS vezanim za realizaciju programskih zadaća.

- Posebno je tokom sastanka razgovarano o uspješnoj aktivnosti resornog ministarstva pri donošenju 20 zakona u Kantonu Sarajevo koji su svi jednoglasno usvojeni od članova Vlade i Skupštine KS, što je afirmativan rekord ili kvalitet u upravi u BiH - saopćeno je iz Press službe KS.

Ministar Nenadić ukazao je predstavniku OSCE-a na određene probleme koji rezultiraju nedovoljnom efikasnošću pravosuđa u KS i o potrebi podizanja kapaciteta pravosudnih institucija, s ciljem bržeg rješavanja predmeta.

Informirao je predstavnika OSCE-a da je neefikasnost pravosuđa dovela do jednog apsurda koji podrazumijeva veliki broj odluka Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, zbog dužine trajanja sudskih postupaka i sve većeg broja aplikanata koji podnose zahtjeve za naknade štete radi nastale nematerijalne štete kao posljedice neprimjereno dugog trajanja sudskih postupaka u KS.

Ministar Nenadić je obavijestio direktora Cordobu o progresu koji je urađen u radu Pravobraniteljstva KS i zaštiti imovine KS, kao i s radom Zavoda za besplatnu pravnu pomoć KS u kojem je proširena lista osoba kojima je omogućena besplatna pravna pomoć u KS.

Razgovarano je i o ukupnom funkcioniranju pravosuđa, inspekcija, posebno Upravne inspekcije, a sve s ciljem zaštite procesa koji u konačnici treba da dovode do veće pravne sigurnosti građana u KS.

Direktor Cordoba prenio je riječi podrške OSCE-a svim naporima koje radi Ministarstvo pravde i uprave KS te istaknuo odličnu višegodišnju saradnju. 

Rekao je da će OSCE uvijek pružati podršku svim pozitivnim procesima u Vladi KS i Ministarstvu pravde i uprave KS, isto kao što je to radio prilikom davanja konkretne podrške za projekte reforme lokalne samouprave u KS.

Posebno je pohvalio Vladu KS, konkretno Ministarstvo pravde i uprave KS na pružanju podrške u radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, jer je taj Ured u dosadašnjem radu pokazao jednu odlučnost KS za efikasnu borbu protiv organizirane ili bilo kakve druge vrste korupcije u KS - navodi se u saopćenju Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu