Regija     | 31.10.2018. 18:16 |

BiH na konferenciji 'Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina je učestvovala na Međunarodnoj konferenciji "Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu" koju je 29. i 30. oktobra Italija organizirala u gradu Brindisi u okviru projekta IPA 2017.

Domaćini sastanka bili su zamjenik ministra unutrašnjih poslova Italije Stefano Kandiani, šef italijanske policije Franco Gabrielli i direktor projekta Gennaro Capoluongo, koji je prosle sedmice posjetio BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih zemalja zapadnog Balkana, a BiH je zastupao zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić i predstavnici svih policijskih agencija BiH, uključujući direktora SIPA-e Pericu Stanića.

Delegacija BiH bila je najveća na konferenciji, a Italija je stavila na raspolaganje avion italijanske avijacije za prijevoz učesnika u Brindisi.

Na bilateralnom sastanku, zamjenik ministra Italije izrazio je saučešće italijanske vlade zbog smrti dvojice policajaca Kantona Sarajevo, Adisa Šehovića i Davora Vujnovića.

Na konferenciji se razgovaralo o pitanjima regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, te o specifičnim projektima kako bi se poboljšala policijska koordinacija, kako regionalno tako i u svakoj pojedinačnoj zemlji.

Direktor Italijanske agencije za borbu protiv mafije Cafiero De Rhao izrazio je spremnost da sa zemljama zapadna Balkana podijeli posebni software pod nazivom SIDDA / SIDNA koji je razvijen kako bi olakšao istrage protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala.

Cijeli program finansira EU sredstvima za pristupanje novih zemalja, u saradnji sa GIZ razvojnom agencijom iz Njemačke.

Trenutno, osim aktivnosti obuke i pomoći, IPA projekt podržava 18 tekućih istražnih radnji, u bliskom kontaktu sa policijskim snagama Balkana i odgovarajućim nadležnim javnim tužiocima, garantujući istražne i finansijske instrumente koji omogućavaju operativnim strukturama da postignu konstantno poboljšanje rezultata, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta