Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 17:46 |

Ambasador Sakamoto obišao OŠ Novi Grad u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. oktobra (FENA) - Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto posjetio je Osnovnu školu Novi Grad u Tuzli kako bi se uvjerio u kvalitet radova na zamjeni i rekonstrukciji stolarije u ovoj školi, za što je Vlada Japana i donirala novac.

Učionice i fiskulturna sala će biti toplije, nakon završetka radova.

Direktor škole Peđa Hasić rekao je da je njihovim učenicima i nastavnicima konačno omogućeno da nakon skoro 60 godina dobiju novu stolariju i dosta kvalitetnije uslove za rad.

- Ova donacija nam znači puno i podstrek je našim učenicima i nastavnicima da rade dalje i trude se kao što su i dosad - dodao je Hasić.

Pomoćnica kantonalnog ministra obrazovanja Mersija Jahić zahvalila je japanskoj ambasadi što je prepoznala potrebe, ne samo ove nego i drugih škola u koje Vlada kontinuirano ulaže radi rekonstrukcije i dovođenja objekata u bolje stanje.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjetio je i na raniju pomoć Japana 2004. prilikom izgradnje osnovne škole na Sjenjaku, koju nisu zaboravili ni danas.

- Ovoj školi Vlada Japana ove godine obnavlja krov. Mi sada zajedno sa kantonalnom Vladom završavamo i treba da bude gotova u ovoj kalendarskoj godini sala za tjelesni odgoj i plus ovaj rad na stolariji u OŠ Novi Grad, koja je bila starija više od 50 godina - podsjetio je Imamović.

Japanska Vlada pomogla je izgradnju i rekonstrukciju pet škola na području Tuzlanskog kantona u posljednjih pet godina, navode iz kantonalnog ministarstva obrazovanja. Trenutno se radi na objektu u Kladnju, a prije toga su donirana sredstva za škole u Lukavici i Humcima.

Inače, do sada je Vlada Japana donirala oko 28 miliona eura za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom BiH u protekle 22 godine kroz različite programe. Učenici i nastavnici prijatelje iz Dalekog istoka dočekali su osmijehom i narodnim igrama Bosne i Hercegovine i Japana.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2275

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Hs4YpSV89dNF8DwZ0egWKnQdEQLrfLPU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana uručio donaciju Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 

Japan donirao Domu zdravlja Livno sredstva za nabavku sanitetskog vozila

Ambasador Sakamoto potpisao četiri ugovora za obnovu škola i domova zdravlja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana