Svijet     | 01.11.2018. 10:43 |

Morawiecki: Poljski mediji u njemačkom vlasništvu utiču na izbornu kampanju

FENA Internet

VARŠAVA, 1. novembra (FENA)  - Dva dana prije dolaska u Varšavu  njemačke kancelarke Angele Merkel, poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je medije s njemačkim kapitalom da "utiču na unutarnja poljska pitanja", pa čak i "napadaju aktuelnu vlast u zemlji". 

"Danas su mediji u rukama stranaca, uglavnom Nijemaca. Ti njemački mediji su posebno aktivni tokom kampanje za lokalne izbore", rekao je poljski premijer za privatnu televiziju Republika.

Morawiecki je aludirao na  njemačko-švicarsku grupaciju Ringier Axel Springel koja je vlasnik nedjeljnika Newsweek Polska, visokotiražnog lista Fakt i informativnog portala Onet, a koji su kritični prema poljskoj vladi.

"U zemljama poput Francuske i Španije bilo bi nezamislivo da se strane zemlje indirektno, putem medija, otvoreno i snažno upleću u kampanju i napadaju aktuelnu domaću vlast", rekao je Morawiecki uoči drugog kruga lokalnih izbora koji su presudni za stranku Pravo i pravda (PiS).

PiS u prvom krugu nije uspio pobijediti u velikim gradovima koje je zadržala liberalna opozicija, među kojima Varšavu, Wroclaw i Lodz. U drugom krugu bitka se ponajprije vodi za Krakow i za Gdanjsk.

PiS koji je na vlast došao 2015., promijenio je dobar dio vrha stranke i novinara javnih radijskih i televizijskih mreža a danas ističe da treba "ponovo polonizirati" poljska glasila.

U petak se očekuje da će kancelarka Angela Merkel (CDU) s nekoliko članova vlade prisustvovati 15. konzultaciji njemačko-poljske vlade u Varšavi. Tamo će biti primljena s vojnim počastima i voditi bilateralni razgovor s Morawieckim. U nedjelju će se održati drugi krug regionalnih i lokalnih izbora u Poljskoj, navodi njemački Zeit.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tim kritike već decenijama neotuđivi dio Festivala MESS

Poljska spremna primiti najmanje 10.000 povrijeđenih ukrajinskih vojnika

Morawiecki: Njemačka je glavna prepreka za pooštravanje sankcija Rusiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta