Svijet     | 01.11.2018. 12:31 |

Jemenska vlada spremna da ponovo pokrene pregovore s pobunjenicima

FENA Internet

ADEN, 1. novembra (FENA) -  Jemenska vlada saopćila je u četvrtak kako je spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore s Huti pobunjenicima, dok međunarodni pritisak raste kako bi se okončao višegodišnji sukob u toj zemlji.

Ujedinjene nacije saopćile su dan ranije kako namjeravaju ponovo pokrenuti pregovore u roku od mjesec dana, nakon što su prethodni mirovni pokušaji propali u septembru kada su pobunjenici odbili da im prisustvuju.

- Republika Jemen pozdravlja sve napore na obnovi mira - navodi se u saopćenju vlade koje je prenijela državna novinska agencija Saba.

- Vlada Jemena je spremna da odmah pokrene razgovore o procesu gradnje povjerenja, prije svega o oslobađanju svih zatvorenika i ratnih zarobljenika - navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države u ovoj su sedmici pozvale na trenutno okončanje neprijateljstava u Jemenu, u kome Washington podržava koaliciju pod saudijskim vodstvom koja se bori na strani vladinih snaga protiv Hutija koje podržava Iran.

U septembru su predstavnici Hutija odbili da otputuju u Ženevu na planirane mirovne pregovore, optužujući UN da nisu uspjele pružiti garancije njihovoj delegaciji u jemenskoj prijestolnici Sanaai i osigurati evakuaciju ranjenih pobunjenika u Oman.

Raniji pregovori propali su u 2016., kada nakon 108 dana pregovora u Kuvajtu između predstavnika vlade predsjednika Abedrabboa Mansoura Hadija i pobunjenika nije postignut sporazum.

Američki ministar odbrane Jim Mattis i državni sekretar Mike Pompeo u ovoj su sedmici pozvali na okončanje jemenskog rata, uključujući i prekid zračnih udara, implicitno priznajući da je koalicija pod saudijskim vodstvom bombardovala civile.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je skoro 10.000 ljudi ubijeno u Jemenu od 2015., kada su Saudijska Arabija i njeni saveznici intervenirali nakon što su Hutiji zauzeli  Sanaau.

Grupe za ljudska prava procjenjuju da je u jemenskom građanskom ratu ubijeno i do 50.000 ljudi, prenosi AFP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana