Bosna i Hercegovina     | 01.11.2018. 12:56 |

CIK BiH - Četvrta izmjena utvrđenih izbornih rezultata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o četvrtoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

- Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici CIK BiH, www.izbori.ba - navode iz CIK BiH.

U ime koalicije HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica.

- Zadnjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi:"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga" - navodi se.

U saopćenju za javnost CIK BiH podsjeća da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se, uz prijedlog liste, dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje.

- Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin - navodi Ured za informiranje CIK BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

CIKBiH organizirao predavanje za studente prava, predvođene članovima Upravnog odbora ELSA-e

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom