Bosna i Hercegovina     | 01.11.2018. 15:31 |

FUCZ i češka policija uklanjanju eksplozivna sredstva u Hadžićima (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Pripadnici Ministarstva unutrašnih poslova Republike Češke, u okviru prve misije na uklanjanju eksplozivnih sredstava na kopnu, od 29. oktobra do 10. novembra borave u BiH, gdje s timovima za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite uklanjaju eksplozivna sredstava na prostoru bivše kasarne JNA Žunovnica kod Hadžića.

Na ovom projektu angažovan je tim od devet pripadnika češke policije te dva tima za UES i mašinski tim za uklanjanje ruševina sa ukupno deset pripadnika FUCZ.

Šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u FUCZ Sead Vrana je kazao novinarima da se na prostoru bivšeg vojnog objekta kasarne Žunovnica, koji je bio jedan od najvećih skladišta eksplozivnih sredstava u BiH, trenutno radi čišćenje eksplozivnih sredstava koja su na površini razbacana nakon bombardovanja 1995. godine, nakon NATO udara.

Po njegovim riječima, ukupno na ovom prostoru je oko dva miliona kvadratnih metara koja su pokrivena minski rizičnom površinom i površinom na kojoj su razbacana neeksplodirana ubojna sredstva.

- Prema okvirnim proračunima izvedenim prema međunarodnim standardima po kojima se to radi, na ovom području, da bi ono bilo proglašeno sigurnim, potrebno je da tim od 30 ljudi radi 350 radnih dana - naveo je Vrana.

Trenutno na ovom mjestu rade skupa tim FUCZ, kombinovani tim sačinjen od dva tima za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz Sarajeva i Busovače, a od ponedjeljka će im se pridružiti i tim iz Mostara, te mašinski tim za uklanjanje ruševina.

Vrana kaže da se trenutno radi na pet radnih tačaka, odnosno u dvije zone. U prvoj zoni se čisti površina na kojoj su razbacani artiljerijski projektili. U prethodna dva dana sa te površine od osam hiljada kvadratnih metara koji su pregledani uklonjeno je oko 1,3 tone eksplozivnih sredstava.

Na drugoj radnoj zoni čisti se jedan od srušenih bunkera koji su pogođeni bombom i iz njih je već izvađeno nešto artiljerijskih i minskih upaljača, te improvizovanih mina koje su tu bile uskladištene.

- Na svim radnim tačkama, u svim zonama, rade kombinovani timovi, tehničari za ukljanjanje eksplozivnih sredstava iz FUCZ skupa sa češkim kolegama. Svaki tim koji radi u jedom sektoru je kombinovan – napomenuo je Vrana.

Sva eskplozivna sredstva koja su rizična za transport uništavaju se na licu mjesta.

- Posao će ovdje trajati do narednog četvrtka, kada će sva sredstva koja smo prikupili i koja ćemo prikupiti biti uništena - kazao je Vrana.

Šef Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković je kazao da od 2012. godine uspješno sarađuju s Ministarstvom unutrašnih poslova Republike Češke.

Po njegovim riječima, 2015. godine je to ozvaničeno potpisivanjem memoranduma o saradnji, na osnovu kojeg su krenuli sa vađenjem bombi u Brčkom i u Bosanskom brodu, sa deminiranjem rijeka Une, Sane, Drine, s različitim vrstama obuke ronilaca.

- Ove godine, na osnovu plana prioriteta koji smo sačinili, radimo u Žunovnici. Ovaj posao će se vjerovatno nastaviti i u narednoj godini sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike - kazao je Brković.

Potpukovnik deminerskog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike Bohuslav Kuda je kazao da je njihov zadatak da u saradnji s bosanskohercegovačkom stranom rade na uklanjanju mina, čišćenju od mina ovog prostora.

- Nažalost, imamo iskustva iz Češke Republike upravo sa eksplozijama u skladištima municije, tako da je naše prisustvo ovdje i naše iskustvo dodana vrijednost ovom poslu. Na osnovu kratkog vremena koje smo proveli radeći s bosanskim kolegama zaključili smo da su jako kvalitetni profesionalci te da i mi imamo od njih šta da naučimo - kazao je Kuda.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2277/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jCIEXEO2tl0ATO-kEzPvu1KUgqm0OkKu?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana