Magazin     | 02.11.2018. 08:09 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 2. studenoga (FENA) -

- 1755. Rođena Marija Antoaneta, francuska kraljica, supruga Luja XVI. Ostala je upamćena kao zadnja, te zbog svog podrijetla i običaja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske. Poznatom ju je učinilo rasipništvo i skandali koje je uzrokovala, često iskrivljeni i pretjerano loše opisivani, ali i smrt - pogubljena je giljotinom na vrhuncu Francuske revolucije.

- 1917. Britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour 1917. godine objavio je Deklaraciju, poznatu kao Balfourova deklaracija, o osnivanju jevrejske države u Palestini. Palestina je tada bila dio Otomanske imperije.

- 1930. Haile Selasije okrunjen za cara Etiopije, naslijedivši svoju rođakinju caricu Zauditu. Krunidba je bila iznimno raskošna, a uzvanici su dobili i bogate darove. Čak je i jedan američki biskup dobio zlatom optočenu Bibliju, premda nije prisustvovao krunidbi, nego je izrekao molitvu za cara na dan krunidbe.

- 1950. Umro George Bernard Shaw, engleski dramski pisac, novinar i kritičar irskog porijekla. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. godine.

- 1965. Norman Morrison spalio se pred zgradom američkog Ministarstva obrane, iz prosvjeda zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu. U Sjevernom Vijetnamu postao je junak. Po njemu je imenovana ulica i izdana je poštanska marka njemu u čast.

- 1994. Više od 430 ljudi poginulo je u požaru poslije eksplozije u velikom skladištu nafte blizu jednog sela u južnom Egiptu.

- 2008. Umro John Daly, producent 13 filmova koji su dobili Oscara, među kojima su 'Vod' Olivera Stonea, 'Posljednji kineski car' Bernarda Bertoluccija i 'Priviđenja' Roberta Altmana.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo