Svijet     | 02.11.2018. 10:58 |

Nova Kaledonija glasa o nezavisnosti od Francuske

FENA Internet

PARIZ, 2. novembra (FENA) - Nova Kaledonija, francuski arhipelag u južnom Pacifiku, priprema referendum o nezavisnosti - u posljednjem koraku u trodecenijskim naporima dekolonizacije.

Nedjeljno glasanje od ključnog je značaja za ublažavanje napetosti između domorodačkih Kanaka, koji su svojevremeno patili od stroge segregacijske politike, i potomaka evropskih kolonizatora. Također je predstojeći referendum  test snage veza između Francuske i prekomorske teritorije, koja se nalazi istočno od Australije i ima 270.000 stanovnika.

Glasači će također odgovoriti na pitanje "Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?" Posmatrači tvrde da će, na osnovu prethodnih izbornih rezultata i anketa, glasači vjerovatno podržati ostanak u Francuskoj.

Teritorija uživa veliki stepen autonomije ali se oslanja na francuski državu u odbrani, policijskim poslovima, vanjskoj politici, pravosuđu i obrazovanju.

Referendum je rezultat procesa započetog prije 30 godina nakon višegodišnjeg nasilja koje je suprotstavilo kanačke aktiviste za nezavisnost onima koji su izrazili spremnost za ostanak u Francuskoj, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kosovo slavi 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Škotski čelnik Yousaf uvjeren u osvarenje sna o nezavisnosti u narednoj deceniji

Zelenski pozdravio duh i prkos Ukrajine u suprotstavljanju ruskoj invaziji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu