Bosna i Hercegovina     | 02.11.2018. 15:13 |

Skupština KS-Izmijeniti na višim nivoima zakonske akte o teškim krađama vozila

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na hitnoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji nakon ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, usvojili zaključak Kolegija Skupštine da je potrebno izmijeniti zakonske i podzakonske akte na višim nivoima koji se odnose na problematiku teških krađa motornih vozila te izmijeniti Krivični zakon Federacije BiH.

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić je istakla da je usvojen  zaključak Kolegija i da se pooštre krivično-pravne sankcije i kaznene odredbe, naročito povratnicima u vršenju krivičnih djela.

Skupština KS-a je naložila Vladi KS-a da pripremi Odluku o prenosu prava na korištenje zemljišta na parceli u Pofalićima te uspostavu modernog operativnog komunikacijskog centra.

Među usvojenim zaključcima je i nabavka savremene opreme za video nadzor i razvoj telekomunikacijske infrastrukture za potrebe MUPKS-a.  

Babić je naglasila da se kratkoročni  zaključci Kolegija odnose, između ostalog,  na video nadzor i   omogućeno snimanje, praćenje patrola, mobilnu provjeru podataka na terenu, povezivanje sa bazama civilnih registara i policijskih agencija, rasterećenje sistema radio veze, brzi transfer slika, skeniranje otiska prsta te bar koda.

Također je kazala da je Skupština KS-a naložila Upravi policije  da vrši pojačan nadzor migranata posebno u Hadžićima i Trnovu.  

Šef Kluba SDA Mirza Čelik kazao je da će dati svu podršku policiji na način da će osigurati materijalno-tehnička i finansijaka sredstva kako bi policajci obavljali sve zadatke.

Istakao je da su na Kolegiju, koji je održan tokom pauze sjednice, utvrdili i sporni detalj, a to je osiguravanje zgrade sjedišta Uprave policije KS-a.

- Uprava policije pregovara sa Općinom Centar o dvije lokacije, a treća je objekt u vlasništvu Javne ustanove Vodovod i kanalizacija na Pofalićima - pojasnio je Čelik te izrazio potrebu izmjena Krivičnog zakona FBiH.  

Šef Kluba Naše stranke Edin Forto također je rekao da će podržati Upravu policije u njihovim zahtjevima.

- Potrebno je izraditi smjernice prema sudskoj vlasti u kojima će se kaznena praksa revidirati, jer im ne možemo reći kako se sudije i tužioci trebaju ponašati - naglasio je.

Samostalni poslanik Goran Akšamja kritikovao je pravosudni sistem, tužilaštva i sudove koji nisu shvatili ozbiljnost situacije, dok je poslanik SBB-a Zvonko Marić kazao da ne shvata svrhu sazivanja hitne sjednice, koja je zakazana vrlo kasno te da poslanici mogu samo izraziti zabrinutost.

- Treba da pošaljemo neku poruku građanima, a mediji su već sve objavili - poručio je Marić i dodao da na sjednici trebaju prvenstveno prisustvovati  predstavnicu sudova i tužilaštava. 

Poslanik SDA Safet Mešanović istakao je da će Skupština KS-a podržati policijskog komesara Mevludina Halilovića u svim zahtjevima, ali da postoji niz problema koje treba riješiti.

Poslanica SDP-a Segmendina Srna-Bajramović ukazala je na problem kaznene politike u KS-u te istakla da se kriminalci odmah nakon hapšenja puštaju na slobodu.

Samostalni poslanik Kemal Ademović podvukao je da su u bh. društvu poremećene vrijednosti bez vladavine prava te da policiji, koja je stup sigurnosti svakog društva, zaista treba dati podršku i posvetiti pažnju.

Premijer KS-a Adem Zolj  poručio je da će u nacrtu budžeta za 2019. godinu uvrstiti sve zahtjeve policije, kako bi mogli raditi svoj posao te je pružio podršku Upravi policije u rasvjetljavanju ubistva dva policajca.

Oni su ubijeni  u petak, 26. oktobra, u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili. 

Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još uvijek intenzivno tragaju za počiniocima ovog gnusnog ubistva.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku (VIDEO)

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo