Svijet     | 02.11.2018. 15:35 |

Državni tužioc traži zatvorske kazne do 25 godina za katalonske separatiste

FENA Internet

MADRID, 2. novembra (FENA) -  Ured španskog državnog tužioca pozvao je u petak da katalonski separatistički čelnici budu osuđeni na kazne do 25 godina zatvora pod optužbama za pobunu nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja secesije.
 
U saopćenju uoči predstojećeg ročišta Vrhovnog suda, ured tužioca saopćio je da traži zatvorske kazne protv 12 katalonskih čelnika u trajanju od sedam do 25 godina, dok je najviša zatvorska kazna zatražena za bivšeg katalonskog potpredsjednika Oriola Junquerasa.

Tužioci traže da dvojica utjecajnih čelnika građanskog društva Katalonije, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, te bivša predsjednica regionalnog parlamenta Carme Forcadell budu osuđeni na 17 godina zatvora.

 Oni također traže zatvorske kazne od četiri do 11 godina bivšim čelnicima regionalne policije, među kojima i za ondašnjeg policijskog načelnika Josepa Lluisa Trapera, koga optužuju za pobunu.

Ured tužioca navodi u saopćenju da su čelnici pokreta za nezavisnost planirali sva moguća sredstva kako bi ostvarili secesiju u oktobru 2017. godine, "uključujući i svaki čin nasilja neophodan za ostvarenje tog zločinačkog cilja". 

Tužioci navode da su separatistički čelnici potaknuli "veliku mobilizaciju građana" koji predstavljaju "uznemirujuću silu" i da su također koristili regionalne policijske snage kako bi slijedile njihova naređenja.

Optužba za pobunu, koja podrazumijeva "korištenje nasilnih sredstava", izazvala je kontroverze u Španiji, gdje neki posmatrači tvrde da je kampanja za nezavisnošću Katalonije prošla bez nasilja na dan zabranjenog referenduma, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana