Svijet     | 02.11.2018. 16:35 |

Sjedinjene Države ukinule sankcije dvojici turskih zvaničnika

FENA Internet

WASHINGTON, 2. novembra (FENA) - Sjedinjene Države objavile su u petak da su ukinule sankcije  dvojici vodećih zvaničnika u vladi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u nagovještaju poboljšana odnosa nakon što je Turska oslobodila američkog pastora iz zatočeništva prije tri sedmice. 

Sjedinjene Države uvele su sankcije  ministru pravde Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soyluu u augustu zbog slučaja američkog pastora Andrewa Brunsona.

Turska je danas promptno odgovorila na američki potez, ukidajući sankcije za dvoje američkih zvaničnika istog ranga - ministrici domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen i državnom tužiocu Jeffu Sessionsu.

Brunson, koji je živio u Turskoj duže od 20 godina, bio je optužen da je pomagao u organiziranju neuspjelog puča u 2016. godini protiv Erdogana. Njemu je dopušteno da se vrati u Sjedinjene Države u oktobru, nakon dvije godine zatočeništva.

Erdogan i Trump raspravljali su o poboljšanju zategnutih odnosa između Ankare i Washingtona tokom telefonskog razgovora dvojice čelnika, saopćio je u četvrtak ured turskog predsjednika.

Bijela kuća nije imala nikakvog trenutnog komentara na ukidanje sankcija, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu