Bosna i Hercegovina     | 04.11.2018. 13:40 |

Ravnatelj bolnice fra Mihovil Sučić u Livnu traži uvođenje plaćanja po usluzi

FENA Mario Loncar

LIVNO, 4. studenoga (FENA) - Županijska bolnica fra Mihovil Sučić u Livnu ima iste probleme kao i sve zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, a ti problemi bit će sve veći sve dok sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije ne bude riješeno plaćanje s paušalnog ugovaranja na novi model plaćanja zdravstvene zaštite po DRG-u (Diagnostic  Related  Groups) koji je temeljen na trenutno ugovorenim sredstvima za bolničku zdravstvenu zaštitu, izjavio je u razgovoru za Fenu ravnatelj te bolnice dr. Ivan Cikojević.

Po njegovim riječima, zadnjih godina ugovori sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije iznose oko 9,5 milijuna maraka godišnje, a spomenuta bolnica napravi 1,5 milijuna maraka više usluga nego što povuče sredstava zbog čega se konstantno prave minusi u proračunu bolnice.

Spomenuti minusi, ističe Cikojević, nastoje se na sve moguće načine svesti na minimum pa su tako prošlu godinu, nakon što su od Vlade FBiH dobili 261 tisuću maraka te proveli značajne uštede po potrošnji lijekova unutar bolnice, kao i smanjenjem broja uposlenih, praktički završili u minusu u iznosu od 78 000 maraka. 

Ono što posebno opterećuje Županijsku bolnicu je zatečeno financijsko stanje koje u trenutku preuzimanja nikako nije dobro izgledalo, naglasio je ravnatelj.

Tu je prvenstveno istaknuo pravomoćnu presudu iz 2009. godine gdje ova ustanova JP Elektroprivredi HZ HR HB mora, i to samo u glavnici isplatiti dug od čak 900 tisuća maraka.

- Došlo je vrijeme da se ta presuda izvrši, a krajnji je rok veljača iduće godine. Ako se do tada ne bude ništa poduzimalo doći će do aktiviranja pravomoćne presude, a time i kamata koje su već sada veće od glavice - smatra Cikojević.

U razgovorima s predstavnicima tog javnog poduzeća, dodao je, osim njega kao ravnatelja sudjelovali su i predstavnici Vlade Hercegbosanske županije.

On tvrdi da su tada dogovorene mjere koje se trebaju poduzeti, a koje još nisu poduzete zbog čega je, kako kaže, prije mjesec dana ponovo poslao dopis mjerodavnima u Vladi Hercegbosanske županije kojim je zatražio da se o ovom pitanju žurno poduzmu mjere kako ne bi došli u situaciju da se nakon ovrhe bolnici blokira račun.

Kada je u pitanju zapošljavanje i nedostatak potrebnog medicinskog kadra u bolnici fra Mihovil Sučić, Cikojević kaže da je Vlada Hercegbosanske županije prije godinu dana, u dogovoru s ravnateljima, donijela odluku o zabrani svih zapošljavanja, osim liječnika koji nedostaju.

Poštujući odluku Vlade, ova je ustanova u godinu dana, kako ističe, uposlila samo dva liječnika iako ih potrebno još, no trenutno ih nema na Zavodu za zapošljavanje ove županije.

U Županijsku bolnicu temeljem ugovora o djelu dolaze raditi i liječnici koji rade u drugim ustanovama, istaknuo je Cikojević ukazavši pritom na veliki nedostatak ginekologa i anesteziologa.

 Trenutno je u spomenutoj bolnici zaposleno 317 djelatnika, od toga 54 liječnika. Bolnica od Zavoda za rad mjesečno dobiva 780 000 maraka, s tim da čak 84 posto tih sredstava idu za plaće.

- Svaki mjesec za osnovne materijalne troškove, lijekove, kontraste, hranu, električnu energiju, reagense za biokemijski i mikrobiološki  laboratorij te grijanje i sl. nedostaje oko 90 000 maraka - naglasio je ravnatelj.

Kada su u pitanju aktivnosti koje provodi i namjerava provesti za razvoj bolnice, Cikojević posebno naglašava uvođenje bolničkog informacijskog sustava, počevši od radiološkog. 

- Preko uvedenog digitalnog sustava u svakom trenutku specijalist radiologije dostupan je pacijentu. Naš radiološki tehničar napravi snimak na uređaju i iste ga sekunde šalje digitalno specijalisti radiologu koji ga odmah očita, utvrdi dijagnozu i istog trenutka izvrši povratnu informaciju. Uvođenjem ovog sustava oslobodili smo se komore za razvijanje koja je iziskivala dosta financijskih sredstava - istaknuo je dr. Cikojević.

Pored toga spomenuto je i ortopedsku dvoranu te rješavanje kirurške ortopedske dvorane.

 Sredstva za opremanje te dvorane s novim modernim kirurškim ortopedskim stolom, naglasio je, prije nekoliko dana osiguralo je ŠGD Hercegbosanske šume u iznosu od 90 tisuća maraka.

Pored toga, iz Livanjske zajednice u Frankfurtu dobili su informaciju kako je prije mjesec dana na Livanjskoj večeri prikupljeno oko 8,5 tisuća eura, što će biti utrošeno za nabavku mobilnog inkubatora namijenjenog za prijevremenu rođenu djecu.

Ista večer održana je i u Torontu (Kanada) gdje su također prikupljena određena sredstva koja će biti utrošena za nabavku jednog ultrazvuka.

- Uz sve ove donacije, dugoročno rješenje za pozitivno poslovanje ove ustanove vidim u povlačenju linije odgovornosti i da se već jednom financijsko poslovanje dovede u takvo stanje da se može krenuti od pozitivne nule - poručio je dr. Cikojević.

Da bi se to konačno dogodilo, odnosno da bi se riješili dugovanja, Cikojević je mišljenja kako pod hitno treba postupiti prema usvojenom Zakonu o konsolidaciji, prema kojemu je Županija dužna sanirati dugove zdravstvenih ustanova pošto je ona osnivač. 

Ravnatelj Županijske bolnice fra Mihovil Sučić također je upozorio da zbog ograničenih kapaciteta ta ustanova proteklih godina nije bila u mogućnosti da za vrijeme ljetnih odmora, pacijentima s područja Europske unije, osigura neophodnu potrebnu zdravstvenu skrb - hemodijalizu.

To bi, kako ističe ravnatelj, uskoro trebalo biti riješeno uz pomoć donacije Republike Hrvatske i usmenog jamstva predsjednika Vlade RH pri zadnjoj posjeti ovoj ustanovi gdje bi se sagradio veći prostor s većim brojem aparata za dijalizu.

Da se konstantno zadnjih pet godina ulaže u prostorije Županijske bolnice u Livnu što od županijskih, federalnih ili donacija RH, odnosno kreditima Svjetske banke, potvrđuje i podatak ravnatelja koji kaže da je u tu ustanovu u četiri godine uloženo oko 3 milijuna maraka, s tim da sada raspolažu sa šest vozila hitne pomoći koja su uvijek spremna za intervenciju i od kojih su dva reanomobila s kompletnom opremom i aparaturom.

Inače, kad je prije četiri godine imenovan za ravnatelja, Cikojević je zatekao dug od 7,5 milijuna maraka prema MIO/PIO kojega je uspio smanjiti na 6,1 milijun usprkos svim poteškoćama i tužbama bivših djelatnika koji su otišli u mirovinu, a prema kojima se nisu ispravno evidentirale uplate za doprinose.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'