Bosna i Hercegovina     | 05.11.2018. 13:49 |

Na ferrati iznad Blagaja 17 sarajevskih planinara, najmlađa 10-ogodišnja Asja

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Kratku, ali zahtjevnu Via ferratu Vulin potok iznad Blagaja u subotu je prešlo 17 sarajevskih planinara koji su u organizaciji PSD Energoinvest, uz asistenciju vodiča  Huseina Šabića, Zaima Aljičevića i Zijada Zimića sudjelovali u usponu kanjonom Vulinog potoka.

Nakon što su ispenjali ferratu planinari su završili subotnji pohod na srednjevjekovnom gradu iznad Blagaja, tvrđavi Herceg Stjepana, sagrađenoj na visokoj stijeni, na nadmorskoj visini od 310 metara i 266 metara iznad izvora rijeke Bune. Najmlađa učesnica ferrate bila je desetogodišnja Asja Talić, koja je članica penjačkog kluba, a najstariji učesnik je bio Asjin djed, 68-godišnji Narcis Kalajdžić.

Vulin potok je lijeva pritoka Bune i bujičnog je karaktera. Njegov kanjon je, izgradnjom osiguranog žičanog puta-ferrate, kojeg su postavili članovi Omladinski klub "Novi Val" iz Blagaj postao pristupačan i nealpinistima.

Via ferrata  počinje u Eko-centru Blagaj .Postoje ljestve, hvatovi i nožišta od armaturnog čelika dok je sajla jaka i pouzdana sa lako prelaznim čvorovima.

-Via ferrata Vulin potok sastavljena iz više skokova, gdje najveći ima visinu od 30 m. Na zadnjem skoku, prilikom prolaska kroz čvor na sajli, potrebno se osigurati (trećom) „pupčanom vrpcom“ u za to postavljeni spit. Osim prolaska kroz atraktivan kanjon duljine 1.000 m, postoji mogućnost  "susreta" sa bjeloglavim supovima koji ovdje obitavaju. Nakon prolaska kroz kanjon ferrata nastavlja markiranom planinarskom stazom prema Starom gradu - pojašnjava  vodič Husein Šabić.

Druga grupa planinara je  pješačkom stazom iz Blagaja za 40-tak minuta laganog hoda  predvođena mostarskim vodičem i "enciklopedijom planinarstva" sedamdesetogodišnjim Alijom Šunje stigla na tvrđavu Herceg Stjepana. Uz put je grupi od 12 planinara Šunje pričao zanimljivosti sa svojih planinarskih pohoda, a na pitanje od kad planinari kaže da je kao dijete počeo sa svojim djedom ići u planinu, i od tada je pohodio nebrojeno puta hercegovačke i bosanska planine,  ali i brojne vrhove izvan bivše Jugoslavije. Pasionirani je ljubitelj fotografije sa bh planina, ali  onih koje su, kako kaže "fotografije trenutka".

Nakon uživanja u panoramskom pogledu na Blagaj sa tvrđave Herceg Stjepana  te na horizontu brojne planinske vrhove, grupa od 29 planinara završila je subotnji izlet u Blagaju, obilaskom tekije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mladi u Blagaju obilježili Dan nezavisnosti BiH

Obilježavanje 29. godišnjice operacije 'Jesen 94' - Blagaj

U teškoj prometnoj nesreći kod Blagaja dvije pješakinje teže ozlijeđene – policija

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!