Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 15:06 |

U Den Haagu potpisan Zajednički okvirni plan o nestalim osobama

FENA Saopćenje

DEN HAAG, 6. novembra (FENA) - Predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova danas su u sjedištu Međunarodne komisije o nestalim osobama/ICMP u Den Haagu potpisali Zajednički okvirni plan o nestalim osobama.

Delegaciju Bosne i Hercegovini sačinjavali su članovi upravnog odbora Instituta Bosne i Hercegovine za nestale osobe Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić. Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković.
 
Potpisivanje Zajedničkog okvirnog plana o nestalim osobama je nastavak aktivnosti u skladu sa Petim berlinskim samitom o zapadnom Balkanu, održanom u Londonu u julu ove godine, saopćeno je iz Ambasade BiH u Holandiji.

Tom prilikom, šefovi država i vlada zapadnog Balkana, kao i Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom se obavezuju na jačanje i nastavak aktivnosti na pronalaženju 12.000 nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, što je rezultat konflikta iz 1990-ih.
 
Ovim Planom potpisnice su dogovorile da intenziviraju međusobnu suradnju, što podrazumijeva regionalnu razmjenu podataka, dodatno uključivanje porodica nestalih osoba i jačanje transparentnosti cijelog procesa, bez dodatne politizacije. Također, ocjenjeno da je ovo važan iskorak u daljem procesu pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i ispunjavanju uslova za pristupanje EU.  
 
Cijeli proces ima veliku podršku zvaničnog Londona, što je i danas potvrđeno kroz izlaganje predstavnika Velike Britanije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'