Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 15:23 |

Prosvjeta dodjeljuje nagradu za humanost 'Stepa Stepanović'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. studenoga (FENA) – Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović" u znak sjećanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, europske i svjetske povijesti.

Stepanović je poznat po svojoj humanosti, kao i naprednim političkim stavovima u pravcu bratstva, sloge i jedinstva južnih Slovena svih etničkih pripadnosti i religijskih uvjerenja, posebno kada je riječ o narodima BiH, koje je Stepanović nesebično volio i poštovao, a i oni njega, o čemu svjedoče tisuće telegrama sućuti povodom njegove smrti 1929.

"Neka vas ime jedne od drugih nikada ne otuđi jer vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti. Neka vas vjera ne razdvaja, jer Bog je samo jedan", njegova je najpoznatija misao koju je uputio desetinama tisuća okupljenih ljudi u Sarajevu 1918. godine.

Upravo sjećajući se ovih riječi, a njegujući iste vrijednosti, SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar odlučila je obnoviti sjećanje na lik i djelo Stepe Stepanovića, utvrđujući nagradu za djela humanosti i promociju suživota i tolerancije.

Prva nagrada za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović", bit će uručena 15. studenoga u Mostaru u okviru Svečane akademije povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu (1918.-2018.), koja će se također u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar održati u Narodnom pozorištu u 20 sati.

Prvi dobitnik nagrade "Stepa Stepanović" je Konjičanin Anis Kosovac za plemenito djelo podizanja spomenika braći Golubović, Pavlu i Petru, dječacima od 5 i 7 godina koji su u ovom gradu, zajedno sa svojom majkom i ocem, ubijeni 1992. godine.

Konferencija za novinare u vezi svih detalja ove značajne manifestacije održat će se u Vladičanskom dvoru u Mostaru u srijedu, 7. studenoga, u 10 sati, priopćeno je iz Gradskog odbora Mostar SPKD ''Prosvjeta'.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'