Svijet     | 07.11.2018. 10:57 |

Stoltenberg pružio uvjeravanja u podršku NATO-a Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 7. novembra (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pružio je uvjeravanja zapadnog vojnog saveza u čvrstu podršku afganistanskim snagama sigurnosti tokom posjete Kabulu.

Obraćajući se novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji s afganistanskim predsjednikom Mohammadom Ashrafom Ghanijem u predsjedničkoj palati u Kabulu, čelnik NATO-a izjavio je da Alijansa ostaje predana podršci afganistanskim snagama sigurnosti i afganistanskom narodu.

- NATO je odlučan da osigura uspjeh afganistanskih vlasti, to je razlog zašto 16.000 vojnika iz 39 zemalja služi u misiji Odlučna podrška i zašto obučavamo, savjetujemo i pomažemo afganistanske snage u zajedničkom zadatku sigurnijeg i stabilnijeg Afganistana - izjavio je Stoltenberg.

Također je pozvao talibane da odustanu od borbi i da se pridruže mirovnim pregovorima koje je inicirala vlada radi jačanja nacionalnog pomirenja i privođenja kraju sukoba u Afganistanu, naglašavajući da talibani trebaju uvidjeti da ne mogu pobijediti u ratu.

- Potencijal za mir sada je veći nego u brojnim proteklim godinama, tako da nam je potreban mirovni proces pod vodstvom Afganistanaca koji uključuje sve strane - kazao je Stoltenberg.

Izražavajući podršku mirovnom peocesu pod afganistanskim čelništvom, čelnik NATO-a je izjavio kako želi da regionalne zemlje pomognu Afganistancima u ostvarenju mira u njihovoj zemlji, prenosi Xinhua.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu