Kultura     | 07.11.2018. 12:23 |

Status nacionalnog spomenika za jednu lokaciju u FBiH i dvije u RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici održanoj u utorak proglasila  nacionalnim spomenicima BiH: historijsko područje - srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, FBiH, graditeljsku cjelinu (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u Derventi, općina Derventa, RS i historijsku građevinu - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, RS.

Odluku o proglašenju ovih dobara nacionalnim spomenicima BiH donijeli su predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline - crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce, FBiH (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).

Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima BiH:  džamije u Jakešu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, RS; džamije u Islam Varoši, općina Modriča RS; srednje džamije u Modriči, općina Modriča, RS, i džamije u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija, FBiH.

Zaključeno je da se historijska građevina - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci historijskog spomenika - crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).

Jučerašnjoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH: Utvrđivanje činjenica o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Međunarodni dan spomenika i lokaliteta - Tema obilježavanja 'Promjene naslijeđa - Heritage Changes'

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila dva nova nacionalna spomenika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom