Bosna i Hercegovina     | 07.11.2018. 17:57 |

Počelo suđenje Salčinoviću i ostalima za međunarodnu trgovinu ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Počelo je suđenje Elvisu Salčinoviću i još sedam osoba koje se terete za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima i druga djela.

Suđenje je započelo čitanjem optužnice i uvodnim riječima, javio je BIRN - Justice Report.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Diana Kajmaković je navedeno da je Elvis Salčinović od 2012. do 2015. organizovao i rukovodio grupom radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kojoj su pristupili Denis i Toni Hamidović, Vehbija Salčinović, Luka Hrustić, Kenan Frndić, Nedeljko Dakić i Božidar Trišić.

Prema navodima optužnice, grupa je vrbovala, prevozila, u cilju vršenja različitih oblika krađe u Parizu u Francuskoj, žene i maloljetne osobe te su u tu svrhu nabavljali, sačinjavali i posjedovali lažne putne isprave za prelazak državne granice.

- Izvršenjem djela pribavili su imovinsku korist u iznosu od 5,7 miliona maraka, materijalnim dobrima i drugim oblicima koristi te su tim novcem kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu, povećavali vrijednost vlastite imovine, trošili na luksuz, a s ciljem ozakonjenja pribavljenog novca - navela je tužiteljica Kajmaković i pojasnila da je novac u BiH dolazio preko rumunskih posrednika putem novčanih transakcija.

U uvodnoj riječi, tužiteljica je napomenula da je Tužiteljstvo nekoliko godina u ovom predmetu vodilo istragu, a da je sve krenulo od verbalne note Francuske nakon što je nekoliko država prijavilo različite oblike krađa u Parizu.

- S Francuskom smo u ovom predmetu imali sporazum o zajedničkom radu jer je u toj zemlji bilo otkriveno osoba od kojih je dosta državljana BiH. Slagali smo ideje, poduzimali radnje, morali smo reagovati brzo i svakodnevno, čime je dijelom izbjegnuta međunarodna pravna pomoć. Daljim radom smo utvrdili priliv novca iz inostranstva u Zenicu. Jedan period ga je primala porodica Hamidović, a drugi osobe koje su u prijateljskim odnosima s njima - rekla je tužiteljica.

Spomenula je i kako je optuženi Trišić kao uposlenik Općine Vlasenica izdavao dokumente na druga imena bez validnih dokaza i dokumentacije za osobe koje su putovale u inostranstvo.

Najavila je da će krivica optuženih biti dokazana saslušanjem 35 svjedoka koji će, prema njenim riječima, opisati način rada grupe te prezentovanjem posebnih istražnih radnji, ali i saslušanjem vještaka među kojima su i oni ekonomske struke.

- Optuženi nikad nisu bili zaposleni. U određeno vrijeme je od njih oduzeto 16 skupocjenih vozila zbog prekršaja, odnosno neplaćanja kazni za nih - dodala je tužiteljica.

Mirsad Crnovršanin, branilac Elvisa Salčinovića, rekao je da su potpuno nezakonite predistražne radnje Tužiteljstva i da nisu označeni vrijeme, način i mjesto počinjenja djela.

- Sporazum s Francuskom na koji se Tužiteljstvo poziva datira od januara 2015., a u optužnici je navedeno da je grupa organizovana 2012., što je protivno tom aktu. Osporavat ćemo osnovanu sumnju u ovom predmetu jer je došlo do nezakonitog prikupljanja materijalnih dokaza. To su sve dokazi koje su prikupili organi Francuske - istaknuo je branilac.

Branilac Senad Dupovac je za Denisa Hamidovića rekao kako nikada nije primio nikakav iznos preko banke te da nema ni pokretne niti nepokretne imovine na sebi, a za drugog branjenika Luku Hrustića je naveo da nikada nikoga nije mogao poslati u inostranstvo.

Ostali branioci su iskoristili pravo da u ovoj fazi postupka ne iznose uvodne riječi osim što su neki samo rekli da izneseni navodi Tužiteljstva nisu tačni.

Suđenje će biti nastavljeno 28. novembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'