Svijet     | 08.11.2018. 12:17 |

Di Maio: Italijanska koalicija će propasti bez dogovora o statutu ograničenja

FENA Internet

RIM, 9. novembra (FENA) - Koalicijski sporazum italijanskih vladajućih stranaka Liga i Pet zvijezda će propasti ukoliko nikakav dogovor ne bude postignut oko mjera o statutu ograničenja, navode u četvrtak italijanski mediji riječi zamjenika premijera Luigi Di Maia.

- Trebamo pronaći sporazum, u suprotnom će ugovor o vladi propasti - izjavio je Di Maio, koji je također čelnik Pet zvijezda, u intervjuu za novine Il Fatto Quotidianor, u posljednjem nagovještaju eskalirajućih napetosti između dvije vladajuće stranke.

Također je potvrdio da će se danas sastati s premijerom Giuseppeom Conteom, zamjenikom premijera i čelnikom Lige Matteom Salvinijem i ministrom pravde Alfonsom Bonafedeom.

Anti-establišment pokret Pet zvijezda želi da ublaži vremenske limite uvedene za procesuiranje brojnih krivičnih djela, uključujući i korupciju.

Liga tvrdi da ublažavanje statuta ograničenja znači da bi se optuženi mogli suočiti s neprihvatljivo dugim sudskim procesima. Pet zvijezda, ipak, navodi da je previše slučajeva okončano bez izricanja ikakve presude.

I ostale političke razlike također razdiru vladajuću koaliciju.

U srijedu je, u cilju bavljenja nezadovoljstvom unutar Pet zvijezda, vlada sazvala glasanje u Senatu, gornjem domu parlamenta, o spornom dekretu iz domena sigurnosti koji je predložio Salvini, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO posjetili Ambasadu BiH u Italiji i Ambasadu BiH pri Svetoj Stolici

Pupovac: Klub će odlučiti koji će zastupnici manjina u Hrvatskoj dati Plenkoviću podršku

Kreditno zaduženje od 15 milijuna KM za smještaj županijskih tijela uprave

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije