Kultura     | 08.11.2018. 14:12 |

Uposlenicima Zemaljskog muzeja uz podršku Općine Centar plaće za 2015. godinu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8.novembra (FENA) – Načelnik općine Centar  Nedžad Ajnadžić  sa saradnicima  posjetio  je Zemaljski muzej i  sa  direktorom  Mirsadom Sijarićem potpisao  protokol kojim je predviđeno da se iz budžeta Općine Centar uplati 500.000 KM za sufinansiranje rada te institucije kulture.

Ajnadžić je istakao da je ova donacija rezultat  saradnje Općine Centar, Vlade  Federacije i Ministarstva civilnih poslova BiH, naglasivši  da je Općina Centar iskreno zainteresovana da pomogne Muzeju da prevaziđe svoje teškoće.

Načelnik Centra je rekao da će  od sutra  na računu  Zemaljskog muzeja  biti 250.000 KM,  dok će  ostatak  biti uplaćen do kraja godine.

Ministar civilnih poslova BiH  Adil Osmanović zahvalio je načelniku Ajnadžiću na razumijevanju značaja institucije Zemaljskog muzeja. On je podsjetio  da su uposlenici Zemaljskog muzeja  još 14 plaća u zastatku. 

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić naveo da je su  2015  godine bili u minusu gotovozu  četiri miliona , a da je sada je to svedeno na nekih milion i dvjesto hiljada KM.

-Sa ovom konkretnom pomoći očekujem, ako sve ostalo bude išlo prema očekivanjima, da ćemo tokom naredne godine doći do pozitivne nule, koja nam se do prije tri-četiri godine činila  tako dalekom - rekao je Sijarić.

Inače ova sredstva su namijenjena za isplatu plaća za 2015 godinu.

U posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine  Općina  Centar je izdvajala  finansijska sredstva, a  kako je rekao načelnik Ajnadžić  sa ovakvom podrškom nastavit će i u budućnosti.

Ovom prilikom su  načelnik  Općine Centar Nedžad Ajnadžića i župan Općine Ptuj Miran Senčar  potpisali  Pismo namjere o saradnji ove dvije lokalne zajednice.

Župan Senčar  koji se sa delegacijom Općine Ptuj nalazi u uzvratnoj  posjeti Sarajevu rekao je da ga veseli saradnja  u  slijedećim godina.

On je rekao da  je stekao  utiske da Sarajevo opet postaje  savremena, moderna, evropska prijestolnica.

Dvije lokalne zajednice  sarađivat će u realizaciji zajedničkih projekata od obostrane koristi i interesa građana,  iz oblasti privrede i lokalnog ekonomskog razvoja, turizma, kulture, obrazovanja, zaštite okoliša, sporta...Također, kako su istakli Ajnadžić  i Senčar, iskustva Općine Ptuj u apliciranju prema IPA fondovima će  biti od pomoći i Općini Centar.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu