Kultura     | 09.11.2018. 16:05 |

Gostujuća izložba državnog arhiva Republike Slovenije otvorena u Muzeju Sarajeva

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Gostujuća izložba državnog Arhiva Republike Slovenije pod nazivom "Arhivi - Čuvari sjećanja: Putujuća izložba slovenskog arhivskog naslijeđa" otvorena je danas u Muzeju Sarajeva. 

Postavka, koju je priredilo deset arhiva iz različitih gradova Slovenije, sadrži više od 140 reprodukcija dokumenata datiranih u razdoblje od 9. stoljeća do 1990. godine, izloženih na 25 panoa, zorno svjedočeći o bogatstvu sabrane arhivske građe.

Izložbu je prigodnim obraćanjem otvorila ambasadorica R Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, istaknuvši zadovoljstvo saradnjom koja je ostvarena između institucija dviju zemalja koje čuvaju arhivsku građu iz različitih historijskih razdoblja, odnosno materijalne tragove postojanja.

Kazala je kako historiju i ono što se dogodilo više nije moguće promijeniti, ali da je važno da se očuva sjećanje na ljude, događaje i procese koji su obilježili određenu epohu.

Na značaj očuvanja kulturne baštine i saradnje na tom planu ukazao je direktor Državnog arhiva R Slovenije Bojan Cvelfar, podsjećajući kako izložba donosi najstarije, najznačajnije i najzanimljivije dokumente i njihove fragmente te fotografije, predmete i karte koji se čuvaju u slovenskim arhivima.

Dodao je kako predstavljena dragocjena arhivska građa 'pokriva' sva područja života, od uprave, pravosuđa, privrede, kulture, školstva, zdravstva i sporta do kinematografije i drugih djelatnosti.

Dobrodošlicu sudionicima događaja, uime domaćina izložbe - Historijskog arhiva Sarajeva, iskazao je direktor ove javne ustanove Fuad Ohranović, izražavajući zadovoljstvo saradnjom arhiva dviju zemalja, koja je potvrđena uzajamnim gostovanjima i zajednički organiziranim događajima.

Podsjetio je kako Historijski arhiv Sarajevo ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada, te da kao čuvar prošlosti kroz dokumente koje posjeduje svjedoči o kontinuitetu života u glavnom gradu BiH, od njegovog osnivanja, februara 1462. godine do danas.   

Kako je rečeno, zajednička izložba deset slovenskih arhiva ne predstavlja klasičnu tematsku postavku, nego nudi presjek očuvane arhivske građe putem koje otkriva ljude iz različitih slojeva društva, njihovo okruženje i njihovo vrijeme, kao i njihove namjere, planove, djela i dosege, ali i njihove stranputice.

Deset arhiva u Sloveniji čuva oko 75 kilometara arhivskog materijala što je iznimno bogatstvo pisane kulturne baštine, a sačuvani su ostaci karolinških rukopisa, najstariji arhivski dokument na pergamentu kao i statut grada Pirana iz 1307. godine.
 
Tu su i Zbirka privilegija samostana u Žiči, rukopis Jurja Dalmatinca, najstarije matične knjige, dokumenti o porezima koje su plaćali preci Slovenaca, pisma misionara Baraga te Nacrt najvećeg evropskog željezničkog vijadukta, dokument o tome kada je osnovana Narodna čitaonica u Ptuju, kao i izvještaj o ishodu glasanja na referendumu o samostalnosti iz 1990. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo