Ekonomija     | 09.11.2018. 18:47 |

Predstavljena nova navigaciona procedura za slijetanje aviona (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je svečano predstavljena nova navigaciona procedura za slijetanje aviona Global Navigation Satelite System.  

Kako je rečeno prilikom predstavljanja, riječ je o proceduri čije uspostavljanje predstavlja važan iskorak ne samo za Međunarodni aerodrom Sarajevo, nego i Bosnu i Hercegovinu koja je ovim činom ušla u krug država što kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sistem satelitske navigacije.

Uvođenje ove procedure rezultat je predanog i zajedničkog rada svih involviranih učesnika u ovaj projekat: Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, aviokompanije Fly Dubai te pružatelja usluga u zračnom saobraćaju NATS iz Velike Britanije koja je dizajnirala ovu proceduru.

Avion aviokompanije Fly Dubai danas popodne je, prvi put po novoj navigacionoj proceduri, sletio na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Nermin Zijadić je kazao da od ove procedure neće imati benefit samo aerodrom Sarajevo, nego i aerodromi Banja Luka i Mostar, dodajući da su već u ovoj fazi u planu ili se izrađuju iste ovakve procedure za te aerodrome.      

- Ovo je veliki iskorak u budućnost koji radi Međunarodni aerodrom Sarajevo i BiH – istaknuo je Zijadić.   

On je prisutne upoznao sa bitnim prednostima ove procedure, kao što su povećana bezbjednost, smanjeni broj kašnjenja, gužve i zagušenja na aerodromima, kao i povećana propusnost zračnog prometa, što se direktno odražava i na njegovu efikasnost.

- Benefit ovoga se može posmatrati kao ekonomski element, jer imamo već zabilježene primjere u svijetu da je samo u toku jedne godine postignuta ušteda u gorivu u iznosu više od 30 miliona dolara. I mi očekujemo također te ekonomske benefite - kazao je Zijadić.  

Prisutnim zvanicama se uime Uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH obratio Vlado Jurić, koji je izrazio zadovoljstvo što je BiH uvođenjem ove procedure za prilaženje na slijetanje u operativnu upotrebu nakon trogodišnjeg rada na njenom dizajniranju, ušla u krug država koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sustav satelitske navigacije (GNSS).

Napomenuo je da su se do sada u BiH koristile isključivo takozvane konvencionalne procedure koje kao izvor navigacijskog signala koriste zemaljske radio navigacijske uređaje.

- Ova procedura je prva ovog tipa implementirana u BiH koja će omogućiti prilaženje za slijetanja zrakoplova i u eventualnom slučaju kvara radio navigacijske opreme na zemlji te će na taj način izravno doprinijeti povećanju dostupnosti i osigurati kontinuitet odvijanja operacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – kazao je Jurić.

Po njegovim riječima, BiH sada ubrzano korača ka punoj implementaciji tzv. navigacije bazirane na performansama – PBN, te ispunjava standarde i preporučenu praksu Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) u ovoj oblasti.

- Pored ove procedure, koja je postala operativna, realiziraju se aktivnosti na dizajniranju procedura baziranih na globalnom sustavu satelitske navigacije i na ostalim zračnim lukama u BiH – naveo je Jurić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2306/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R9L_DjT0oLokowEELQKAJ8veev3pGKoE?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aerodrom Sarajevo - Zbog magle otkazani letovi za Beč, Zagreb i Istanbul

MAS: Zbog poboljšanja vremenskih uslova jutros realizirani letovi za Zagreb i Beč

Aerodrom Sarajevo za 11 mjeseci opslužio 1.285.116 putnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana