Svijet     | 10.11.2018. 11:47 |

Gradonačelnica Rima očekuje odluku suda, suočena s ostavkom

FENA Internet

RIM, 10. novembra (FENA) - Gradonačelnica Rima Virginia Raggi očekuje današnju odluku suda, koja bi je ako bude  izrečena presudae, mogla prinuditi da podnese ostavku i nanese težak udarac vladajućoj stranci Pokret pet zvijezda (M5S).

Izbor Raggi na tu funkciju u 2016. predstvljao je istorijsku pobjedu za M5S i pomogao je u usponu na vlast te anti-establishment stranke. U ovoj je godini M5S formirao nacionalnu koalicionu vladu sa strankom Liga  krajnje desnice.  

Sud u Rimu danas bi, međutim, trebao donijeti presudu u parnici protiv nje zbog nepotizma, u kojoj je Raggi optužena da je davala lažne izjave. 

Sudeći po tužiocima, koji su jučer zatražili kaznu zatvora od 10 mjeseci, Raggi je lagala kada je izjavila da bivši šef njenog kabineta, Raffaele Marra, nije uticao na njenu odluku da promovira Marrinog brata Renata na poziciju gradskog vijećnika. 

Ukoliko je sud proglasi krivom, to bi predstavljalo težak udarac za političarku koja je preuzela dužnost zahvaljujući svojoj besprijekornoj etičkoj prošlosti, i nakon korupcijskog skandala koji je diskreditirao političare iz suparničkih stranaka. Po etičkom kodeksu M5S, Raggi bi morala podnijeti ostavku. 

Gradonačelnica se tokom suđenja izjašnjavala da nije kriva po svim tačkama optužbe, a prošle je sedmice izjavila za TV stanicu La7 da se osjeća "veoma opušteno" po pitanju predstojeće odluke suda i istaknula je da joj "brojni" Rimljani upućuju poruke podrške.

Raggi se, ipak, našla pod vatrom kritika zbog neuspjeha u rješavanju hroničnih problema Rima s odvozom smeća, saobraćajnim gužvama i gomilanjem administracije. U oktobru je nekoliko hiljada ljudi učestvovalo u protestima pod nazivom "Rim kaže dosta!" pred zgradom gradske vlade, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Karić: Grad Sarajevo osigurao smještaj za sve prevarene turiste

Hidalgo protiv učešća ruskih i bjeloruskih sportista pod nacionalnim zastavama na Olimpijadi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta