Svijet     | 11.11.2018. 18:44 |

Sarajevska Vijećnica obasjana bojama Poljske

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Prije stotinu godina 11. novembra 1918. godine završen je krvavi Prvi svjetski rat kada su utihnuli pucnjevi u brojnim državama gdje je tokom četiri godine stradalo oko 20 miliona ljudi, a tog dana Poljska je obnovila svoju nezavisnost.

Iako je ovaj datum važan za cijeli svijet, za Poljsku je to još i dodatno važan dan te je u čast ove godišnjice sarajevska Vijećnica večeras obasjana crvenom i bijelom bojom, nacionalnim bojama Poljske.

Iluminacija Vijećnice dio je akcije Vlade Republike Poljske pod nazivom "Niepodległa" (Nezavisna), čija je svrha popularizacija ovog veoma važnog datuma u najnovijoj historiji događaja unutar Poljske, ali i širom svijeta.

Zbog toga je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske pokrenulo akciju iluminacije, u bojama poljske zastave, najpoznatijih arhitektonskih objekata glavnih gradova drugih zemalja.

Tako se sarajevska Vijećnica kao jedan od najčuvenijih arhitektonskih zdanja Sarajeva i Bosne i Hercegovine,  koja čuva enormnu historijsku i simboličku vrijednost, našla među odabranim kao što su Empire State Building i Eifffelov toranj.

Ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg kazao je Feni da je iluminacija objekata u zemljama gdje Poljska ima ambasadu ili konzulat počelo jučer, 10. novembra.

- Na ovaj dan obnovili smo nezavisnost za šta se borilo nekoliko pokoljenja tokom 19. i početkom 20. vijeka - podsjetio je Lindenberg, dodajući da će stoga sarajevska Vijećnica biti obasjana nacionalnim bojama Poljske do ponoći.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo