Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 08:33 |

Dovršetak obnove župne crkve u Ključu

FENA Saopćenje

KLJUČ, 12. studenoga (FENA) – Ove će godine, na Božić, u župnoj crkvi u Ključu biti slavljena prva misa polnoćka nakon više godina, a misu će predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, najavljeno je Župe Ključ.  

Uoči mise polnoćke, u Domu kulture u Ključu bit će priređen božićni koncert u organizaciji Udruge Ključana i prijatelja Ključa "Kralj Stjepan Tomašević".

Naime, župna crkva u kraljevskom gradu Ključu (koja je isprva bila posvećena Bezgrješnom začeću a u novije vrijeme Rođenju Bl. Dj. Marije) sagrađena je 1895., a obnovljena 1970. U posljednjem ratu u BiH crkva je najprije zapaljena na Novu godinu 1993., a potom miniranjem potpuno srušena 11. veljače, te su ruševine s temeljima u potpunosti uklonjene.

Nakon rata tadašnji ključki župnik vlč. Franjo Krešić odmah pristupa ponovnoj izgradnji crkve na istom mjestu i u gotovo istim dimenzijama kakva je bila prije rušenja. Uz pomoć brojnih dobročinitelja, najviše katoličkih svećenika i vjernika iz Austrije, crkva je izgrađena i posvećena 2001. godine.

 Idejni projekt nove crkve napravio je ing. Isak Medić iz Sarajeva koji se, uz neznatne preinake, držao vanjskog izgleda stare crkve, pa je župna crkva u Ključu stavljena na Privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH.

 Budući da obnova unutrašnjosti crkve nije dovršena zbog nedostatka financijskih sredstava, tek se 2016. pristupilo njezinoj obnovi uz podizanje nove ograde oko crkve i crkvenog dvorišta. Uz katoličku humanitarnu organizaciju "Kirche in Not" iz Njemačke, najveću financijsku pomoć za ove radove, po prvi put su dala i neka državna ministarstva preko više javnih poziva na koje je župa Ključ aplicirala projekte.

Riječ je o Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, a od prošlogodišnjeg granta Ministarstva civilnih poslova BiH nedavno je kamenom popločan predulaz u crkvu.

 Nadalje, treba istaknuti da su svoje priloge za obnovu župne crkve dali i neki sugrađani muslimanske vjeroispovijesti kao i Medžlis islamske zajednice Ključ.

 Time se polako zaokružuje obnova unutrašnjosti župne crkve u Ključu i planira početak obnove župne kuće koja je, što zbog ratnih oštećenja što zbog dotrajalosti, godinama neuvjetna za život i pastoralne aktivnosti, navodi se u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Policija pronašla lopova koji je iz crkve u općini Dobretići ukrao i nakit za kićenje jelke

Hrvatska: Helsinški odbor pozva na osnivanje povjerenstva za slučajeve pedofilije u Crkvi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!