Svijet     | 12.11.2018. 15:11 |

Na granici Gaze i Izraela mirno nakon jučerašnjih sukoba

FENA Internet

GAZA, 12. novembra (FENA) - Stanje na granici između Izrala i pojasa Gaze bila je mirno u ponedjeljak nakon što su najmanje sedam Palestnaca, među kojima i lokalni Hamasov zapovjednik, i izraelski ofiicir ubijeni u nedjeljnim sukobima u pojasu Gaze, saopćili su zvaničnici.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, pod kontrolom Hamasa, saopćilo je da je pored sedam ubijenih Palestinaca ranjeno još sedam u sukobu u blizini mjesta Khan Yunis.

Izraelska vojska objavila je na Tweeteru da je potpukovnik vojske ubijen i da je još jedan vojnik ranjen u operaciji "s ciljem jačanja izraelske sigurnosti".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio u Parizu s ostalim svjetskim čelnicima na obilježavanju stoljetnice kraja Prvog svjetskog rata, skratio je posjetu Francuskoj kako bi se vratio u Izrael zbog "sigurnosne situacije na jugu", saopćio je njegov ured.

Izraelska vojska saopćila je ranije da je "razmijenila vatru" s Palestincima u Gazi i negirala je medijske izvještaje da su njeni vojnici oteti tokom operacije.

Sudeći po portparolu oružanog krila Hamasa, brigada Qassam, jedinica izraelskih specijalnih snaga u civilnom vozilu dovezla se tri kilometra unutar pojasa Gaze, gdje je ubila 37-godišnjeg Hamasovog zapovjednika. 

Nakon ubistva je uslijedila razmjena vatre, a izraelski borbeni avioni napali su tu regiju kako bi se vojnici mogli povući. 

Ubijeni zapovjednik bio je odgovoran za kopanje tunela prema Izraelu, kao i za izvođenje raketnih napada po jevrejskoj državi i napada na izraelske vojnike. 

Više od 220 Palestinaca ubijeno je u sukobima od 30. marta, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

Palestinci otada izvode demonstracije, koje često uključuju i gađanje izraelskih vojnika kamenicama i ostale nasilne akte. Protesti imaju za cilj izvršiti pritisak na Izrael sa ukine decenijama dugu blokadu priobalne palestinske enklave, prenosi dpa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo