Kultura     | 12.11.2018. 12:26 |

Knjiga 'Akvarel koji pjeva' čuva stvaralaštvo Fuada Arifhodžića od zaborava

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Monografija "Akvarel koji pjeva" autora Gradimira Gojera, o likovnom opusu sarajevskog slikara i slikara Sarajeva Fuada Arifhodžića, predstavljena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktorica NGO "Gariwo", koja je izdavač ove monografije, Svetlana Broz navela je značaj kulture sjećanja čemu daje doprinos i Gojerova knjiga. Istakla je da autor stvaralaštvo Fuada Arifhodžića spašava od zaborava.

-Gojeru je životni pokretač potreba da ljude koji su značajni za kulturu BiH sačuva od zaborava - navela je Broz.

Profesor Ibrahim Krzović osvrnuo se na djelo Fuada Arifhodžića koji, kako smatra, nije bio slikar trenda.

-Što se tiče akvarela Fuada Arifhodžića rekao bih da je velika zasluga Gradimira Gojera što je imao priliku da se druži sa slikarom, da ga upozna i kao čovjeka. Da sagleda njegove ljudske vrijednosti. Njegova je zasluga i to što osvjetljava Arifhodžićeve akvarele. Arifhodžić je napravio akvarele koje svijet voli, a i kritika zapaža. Zasluga je Gojera što će to biti  zabilježeno i kao esej o čovjeku i kao esej o njegovoj umjetnosti - naglašava Krzović.

Autor monografije pojašnjava da su tri razloga zbog kojih je pisao ovu knjigu.

-Radi se o velikom sarajevskom slikaru, slikaru sarajevskih veduta. A ja volim grad Sarajevo. Fuad Arifhodžić je bio možda zadnji gospodin galskog, francuskog tipa, koji je hodio ulicama i sokacima Sarajeva - istakao je Gojer.

Jedan od razloga zbog kojih je pisao ovu knjigu je to što se Bosna i Hercegovina pretvara u, kako je rekao, zemlju zaborava, u svakoj vrsti umjetnosti. Stoga Gojer podvlači da se trudi da otme od zaborava ono što misli da je vrijednost.

Fuad Arifhodžić je rođen 1. decembra 1914. godine. U toku svog dugog i plodnog života, dva puta je vršio funkciju direktora hotela Evropa (1945. i 1952.), bio savjetnik u Vladi BiH u sektoru turizma i ugostiteljstva (1957.), te je kao direktor preduzeća za parkove grada Sarajeva, zajedno sa Najdhartom i Klajićem radio na uređenju zelenih površina (1947.).  

Tokom čitavog života, Arifhodžić se intenzivno usavršavao u slikanju akvarela s motivima rodnog grada kojim je bio kao umjetnik opčinjen. Više puta je izlagao u inostranstvu. Komitet za kulturu UNESCO-a 1985. godine odabire jedan od njegovih akvarela (Sarajevo zimi) za motiv razglednice koja se štampa u milionskom tiražu. 

Šestoaprilska nagrada mu je uručena 2001. godine. Umro je 18. februara 2008. u Sarajevu u 85. godini. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Knjiga Gradimira Gojera o dramskim umjetnicima Oliveri i Zvonimiru Markoviću, prožeta ljubavlju

Knjiga 'Galaksija Gojer' autorice Svetlane Broz predstavljena večeras u Sarajevu

NUBBiH promovisao knjigu 'Theatralia Ragusina', Gradimira Gojera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo