Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 14:26 |

Medžlis IZ Tuzla - Manifestacija 'Stazama Poslanika islama' počinje 16. novembra

FENA Saopćenje

TUZLA, 12. novembra (FENA) - Kulturno-vjerska manifestacija "Stazama Poslanika islama", koju organizira Medžlis Islamske zajednice Tuzla povodom mjeseca rebiu-l-evvela - mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s., počet će 16. novembra ove godine.

Manifestacija započinje ciklusom predavanja o temi "Muhammed a.s. naš uzor i učitelj", a u okviru 20 različitih programa bit će održana i promocija knjige "Filmski portret muslimana - predstavljanje muslimana u Hollywoodu i bh. filmovima", kao i predstava za omladinu "Da li sam zaboravljen".

U sklopu programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektebske nastave, kreativne radionice i izložbe, a Medžlis Tuzla će organizovati takmičenje i kviz za polaznike mektebske nastave iz poznavanja životopisa Božijeg Poslanika.

Centralna mevludska svečanost bit će upriličena u džamiji "Kralj Abdulah" 22. novembra poslije jacija-namaza, a također će u saradnji sa Behram-begovom medresom biti organiziran centralni mevlud za žene, dok će mevlud za omladinu biti priređen u Mejdanskoj džamiji.

Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa učenicima prirediti mevludsku priredbu u Centru "Koraci nade".

Također će biti upriličena i svečanost dodjele stipendija za učenike i studente, a već je raspisan i literarni konkurs za mlade o temi "Vjeruj dok si mlad".

Povodom Dana državnosti u tuzlanskom džematu Sepetari bit će održana tribina za mlade na kojoj će se omladini obratiti potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

U saradnji sa Klinikom za transfuziologiju UKC Tuzla, bit će organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a planirane su i posjete Domu penzionera Tuzla, Centru "Koraci nade", kao i najstarijim članovima Medžlisa.

U većini džemata bit će organizovane akcije pomoći za socijalno ugrožene džematlije, saopćeno je iz Medžlisa IZ Tuzla.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-miradža sutra u Gazi Turali-begovoj džamiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta